obnovljiva energija

Pet razloga zašto biste ove jeseni trebali nabaviti dizalicu topline

27.09.2020.
u 07:00

U usporedbi s primjerice plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimovod čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu

Iako se o njima pojavljuju informacije, malotko zna što su zapravo i kako funkcioniraju dizalice topline. LG je nedavnno predstavio novu verziju svoje Therme V. Riječ je o sustavima dizalice topline zrak-voda koje donose brojne mogućnosti uštede energije nakon što se njima nadogradi toplovodni sustav u domovima. One obavljaju istu zadaću kao bojler na plin ili loživo ulje, samo na energetski i troškovno učinkovitiji način te se koriste za podno ili radijatorsko grijanje te za opskrbu potrošnom toplom vodom, čak i pri vanjskoj temperaturi od -25°C.

Smanjuje emisiju CO2

Zamjenom ili nadopunom tradicionalnog sustava grijanja na plin ili lož ulje, dizalica topline zrak-voda značajno smanjuje emisiju CO2 i potrošnju energije jer za zagrijavanje vode koristi obnovljivi, besplatni izvor – prirodnu toplinsku energiju iz vanjskog zraka.

Jeftinije instalacije

U usporedbi s primjerice plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimovod čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu.

Ekološki prihvatljivo

Kad je riječ o očuvanju prirode i okoliša, LG-eva proaktivnost ogleda se i u korištenju plina R32 kao radne tvari. On je u skladu sa strogim europskim pravilima o F-plinovima te predstavlja ekološki prihvatljiviju alternativu još uvijek raširenom sredstvu R410A. Tako R32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak 70 posto niže od plina R410A. Bitno je istaknuti i kako LG-eve dizalice topline zrak-voda nadopunjuju LG-ev pametni dom u kojem su svi kućanski uređaji povezani preko aplikacije ThinQ. Upravo ona omogućuje upravljanje i nadzor LG-evih pametnih uređaja gdje god se nalazili.

Više varijanti

Sukladno svojim potrebama i mogućnostima korisnici se mogu odlučiti za monobloc (samo vanjska jedinica) ili split varijantu koja ima i vanjsku i unutarnju jedinicu.

Lako upravljanje

Uz dizalicu topline dolazi i Wi-Fi modem za bežično povezivanje, odnosno daljinsko upravljanje i nadzor putem aplikacije LG ThinQ s bilo kojeg mjesta. Time dizalice topline zrak-voda u potpunosti postaju dio pametnog doma.

1/12

 

Model Therma V R32 Silent Monobloc dostupan je u Hrvatskoj od rujna ove godine po cijeni već od 20.000 kuna, dok je početna cijena rješenja Therma V R32 IWT 40.000 kuna, ovisno o kapacitetu vanjske jedinice.

Komentara 1

Avatar Proleter
Proleter
10:36 27.09.2020.

Dizalice topline su niskotemperaturni vid grijanja što znači da ih u kontinentalnom području treba kombinirati s podnim grijanjem, nikako s radijatorima. Cijena takvog aranžmana za kuću od 120 m2 nije ispod 100.000 kn. Drugi problem je tvrdoća vode koja znatno poskupljuje održavanje takvog sustava. Sve u svemu, jedna vrlo skupa priča koja se reklamira kao povoljna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije