riječ stručnjaka

Pet ključnih koraka za uređenje stubišta koje ne smijete preskočiti

stubište
Promo fotografija
29.10.2022.
u 06:29

Odabirom stubišta za interijer pruža se prilika pokazati smisao za ukus i profinjenost te estetski uskladiti i obogatiti cijeli prostor

Nekad se stubištima obraćala velika pažnja, posebno njihovoj raskoši, dekorima, materijalu i rasvjeti. Na taj način pridavala se i važnost prostorijama u koje su stube vodile, kao i osobama koje su se njima služile. Danas se prilikom uređenja doma najviše pažnje poklanja odabiru namještaja i ostalih dekorativnih elemenata te materijalu i koloritnoj usklađenosti interijera, dok se s druge strane griješi ne pridajući značenje stilskoj usklađenosti stubišta s ostalim elementima u interijeru. Uloga stubišta je da povezuje različite etaže u interijeru i eksterijeru.

Foto: Promo fotografija

Odabirom stubišta za interijer pruža se prilika pokazati smisao za ukus i profinjenost te estetski uskladiti i obogatiti cijeli prostor. Konstrukcija i oblik stubišta uvjetovani su visinom etaže te rasporedom prostorija. Prema obliku, stubišta dijelimo na: ravna, zavojita, kružna, polukružna i lomljena (U, T, L oblik). Kako bi penjanje i silaženje stubištem bilo sigurnije, postavljaju se stabilne ograde i rukohvati od različitih materijala.

Foto: Promo fotografija

Staklene ograde izrazito su elegantne, a idealne su za stubišta koja se nalaze u dnevnom boravku jer ne zagušuju prostor. Prilikom odabira ograde važno je uzeti u obzir sigurnost djece. Ograda bi trebala biti dizajnirana tako da se djeca ne mogu penjati po njoj niti se provlačiti. Ograde i rukohvati trebali bi biti usklađeni s gazištem, a mogu varirati po cijeni, kvaliteti, materijalu i načinu održavanja. Odabir određenog materijala (drvo, kamen, armirani beton ili metal) pridonosi dugotrajnosti i stabilnosti stubišta. Mogli bismo reći da je drvo najpopularniji prirodni materijal kada su u pitanju gazišta i ograde stubišta. Svojom strukturom i bojom pridonosi toplini u interijeru, za razliku od kamena koji je hladan, ali izrazito čvrst i dugotrajan materijal. Način obrade drveta uvjetovat će stilsku pripadnost stubišta, a može varirati od modernog i klasičnog do rustikalnog.

Foto: Promo fotografija

Pripazite da stubište bude stilski usklađeno s ostalim dijelovima doma Dugovječnost, čvrstoća, ali i ljepota izrade ograde od kovanog željeza zadovoljit će ukuse onih koji vole klasičan stil uređenja interijera. Cijena ovakvih ograda u prosjeku je nešto viša s obzirom na to da je potrebna vještina za izradu. U rukama iskusnog majstora ovakve ograde pretvaraju se u prava mala umjetnička djela. Ograde od inoksa (nerđajućeg čelika) idealan su izbor za moderne interijere. Kod ovakvih ograda od posebnog je značenja vještina postavljanja, tj. zavarivanja spojeva, koji ne bi smjeli biti izraženi i upadati u oko. U kombinaciji s drvenim gazištem i ogradom od inoksa, vaše će stubište djelovati elegantno i moderno. Značajno je spomenuti još staklena stubišta koja svojom elegancijom i nenametljivošću krase mnoge moderne interijere. Ovakva stubišta idealna su za dnevne boravke zbog toga jer su prozirna te samim time ne zagušuju prostor.

Foto: Promo fotografija

Dobar savjet zlata vrijedi:

1. Izborom vrste stubišta pridonijet ćete skladu u interijeru. Prema tome, nemojte zanemariti stubište kao element koji uvelike pridonosi estetskom ugođaju prostora.

2. Prilikom odabira ograde za stubište posebnu pažnju obratite na sigurnost djece. Ograda bi trebala biti dizajnirana tako da se djeca ne mogu provlačiti i penjati na nju.

3. Prostor ispod stubišta možete dobro iskoristiti za spremište, police za knjige, ladice i slično.

4. Za neometano kretanje noću poželjna je dobra rasvjeta za stubište. Osim toga, djelovat će dekorativno i efektno u interijeru.

5. Nosivost i stabilnost stubišta ne smije biti zanemarena. Prije samog odabira i postavljanja stuba bilo bi poželjno posavjetovati se sa statičarom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije