PAZITE NA SKLAD

Pažljivo birajte: Kućni tekstil mora dobro pristajati prostoriji

posteljina
Foto: Thinkstock
11.01.2022.
u 12:48

Veće komade tekstila, poput tepiha, birajte u neutralnim bojama. koloristički akcent dodajte detaljima poput jastuka

Ormare, komode, fotelje i krevete obično kupujemo za višegodišnje korištenje i inicijalni su komadi kojima uređujemo dom. No, ima detalja koje možemo češće mijenjati, a znatno utječu na atmosferu u prostoru. Izborom zavjesa, sagova, jastučića, navlaka za stolce, stolnjaka, posteljine ili dekica, na primjer, izražavamo i našu osobnost. No, i pri opremanju doma kućnim tekstilom lako se mogu potkrasti pogreške.

Promotrite prostor

– Boje, motivi, teksture i vrste tkanina četiri su jednako važne karakteristike tekstila koje utječu na dojam koji se stvara u interijeru i ako ih pažljivo ne uskladimo i ne prilagodimo namjeni prostora, možemo vrlo lako narušiti vizualni sklad u domu. Da bismo to izbjegli, najbolje je prije kupnje dobro razmisliti što želimo postići u uređenju i obratiti pozornost na sve karakteristike. Prije nego što kupite tkanine, zatražite uzorke tako da ih možete međusobno uskladiti – upozorava dizajnerica Ivana Matijevac.

Foto: Ankica Juričević

Napominje kako je tkanine važno promotriti baš u prostoru u kojem će biti postavljene. Posebnu pažnju treba obratiti na to kako izgledaju pod svjetlom u domu te kako se odnose prema postojećem namještaju i dekoracijama. Kod zavjesa, pogotovo onih prozračnijih, valja računati na to da boja može biti sasvim drukčija kada kroz nju prolazi danje svjetlo od one u trgovini pod umjetnom rasvjetom. Greška je i kad se u jednoj prostoriji kombinira više uzoraka jer tada interijer može izgledati natrpano i neuredno. Skuplji komadi kućnog tekstila, poput sagova i zavjesa, neka budu u neutralnim bojama.

Dio kućnog tekstila, uz dekorativnu, ima i funkciju toplinske i zvučne izolacije, zaštite interijera od sunčanih zraka i neželjenih pogleda.

– Greška je podrediti funkcionalnost estetskom izgledu i trendovima – kaže Ivana Matijevac, dodajući kako treba voditi računa i o načinu održavanja kućnog tekstila te ga, ovisno o vrsti, povremeno glačati, odnijeti na kemijsko čišćenje... Imate li kućne ljubimce, treba izbjeći lepršave zavjese koje ih mame na igru te čupav sag koji će se teško čistiti od dlaka.

Foto: Promo fotografije

Uradite sami

Atmosferu u domu mogu stvoriti i obnovljene stare stvari. Oni kreativniji mogu obojiti zavjese ili jastučiće u drugu boju, promijeniti sjenilo lampe, napraviti pačvork...

– U trendu su recikliranje i “uradi sam”. Posebno se cijeni okretanje prirodi, recikliranje i upotreba ekoloških materijala – ističe Ivana Matijevac, podsjećajući kako se u interijerima sve češće viđa drvo u prirodnim nijansama, kamen i metali toplih boja poput bronce i zlata.

Izbor boja u interijeru individualan je, ali trendovi za najavljuju dominantnu maslinastozelenu, ali tu je i žuta, pastelni i zemljani tonovi te žarki detalji.

– Plava boja je sve više zastupljena u dizajnu tekstila, tako da je svoje mjesto pronašla i u interijerima. No, ljubitelji monokromatske kombinacije crne i bijele mogu biti mirni, jer se taj trend nastavlja – naglašava Ivana Matijevac, dodajući kako će uzorci tkanina biti inspirirani prirodom, a dobrodošli su i veliki cvjetni uzroci. Geometrijski uzorci i dalje su “in”, samo blažih linija, inspirirani potezima kista i rukom crtanim linijama, te pastelnih boja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije