izbor madraca

Patite od nesanice? Promijenite ovih 15 stvari u spavaćoj sobi i spavat ćete kao beba!

bijela spavaća soba
Thinkstock
22.02.2021.
u 13:06

Do trećine populacije pati od nesanice, a uobičajeni problemi s mentalnim zdravljem poput stresa, anksioznosti i depresije često su osnova problema sa spavanjem, a isto tako, loš san često dovodi do lošeg mentalnog zdravlja

Želite znati kako bolje spavati? Od pronalaska najboljeg madraca do odabira idealne kombinacije boja za spavaću sobu, ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da mirno spavate noću i budete produktivniji tijekom dana.

Foto: Arena Hospitality Group

Bez obzira jeste li osoba kojoj treba punih osam sati sna ili možete i sa samo četiri, kvalitetno spavanje ključ je produktivnog i sretnog dana. Kvalitetan san presudan je za održavanje dobrog mentalnog i tjelesnog zdravlja. Našem je tijelu važan jednako kao i jedenje, pijenje i disanje i može utjecati na našu izvedbu, koncentraciju, razinu energije, odnose, raspoloženja i interpretaciju svijeta.

Do trećine populacije pati od nesanice, a uobičajeni problemi s mentalnim zdravljem poput stresa, anksioznosti i depresije često su osnova problema sa spavanjem, a isto tako, loš san često dovodi do lošeg mentalnog zdravlja.

Evo ključnih savjeta kako se dobro naspavati, dajte im šansu i počnite uživati u kvalitetnom snu.

Foto: pixabay

1. Pronađite savršeni madrac

Pronalaženje pravog madraca može napraviti razliku između dobrog sna ili nemirne noći. Madrac treba biti prave čvrstoće i napetosti koji podupire leđa i vrat, čineći ga super ugodnim za spavanje. Neudoban krevet može vam oduzeti do sat vremena sna noću, i to prije nego što uopće razgovaramo o higijenskom aspektu. Prosječan čovjek godišnje u krevet "otrese" više od pola kilograma kože, a pritom gubi oko 285 ml vlage svake noći! Prosječni madrac trebao bi trajati između sedam i osam godina, tako da ako vas se cijena za pravi madrac čini previsokom, podijelite trošak na 8 godina, ispast će vas teko nekoliko lipa po noći...

Foto: pixabay

2. Punašan jastuk

Borite se da vam bude ugodno noću? Problem bi mogao biti vaš jastuk. Pri odabiru jastuka u obzir uzmite visinu, težinu, stranu na kojoj spavate i kakav jastuk volite - tvrđi, mekši, deblji, tanji... Ako nemate omiljeni tip jastuka najbolje je odabrati onaj punašnji, od kvalitetnog punjenja koji će se prilagoditi vašem načinu spavanja.

3. Promijenite položaj kreveta

Što se tiče dobrog spavanja, krevet postavite tako da bude okrenut prema vratima ili prozoru. To će vam pomoći smanjiti svako svjetlo koje bi vam moglo smetati dok spavate.

bijela spavaća soba
1/8

4. Odaberite pravu kombinaciju boja

Bez obzira na stil uređenja spavaće sobe, svakako odaberite mirnu kombinaciju boja. Ne morate se pridržavati strogog pravila uređenja interijera, ali svakako odaberite nešto zbog čega ćete se osjećati opušteno i ugodno. Niste sigurni odakle početi? Općenito, zelena boja, koja je najviše povezana s prirodom, smatra se jednim od najsmirujućih. Zelena nam može pomoći u povezivanju s prirodnim svijetom, stvarajući osjećaj opuštenosti i smirenosti - idealno za okruženje spavanja. Ako želite dobar san izbjegavajte crvenu boju jer ona podiže puls i razbuđuje.

5. Odaberite idealnu posteljinu

Na ovo sigurno niste dosad pazili, ali za posteljinu birajte tkanine s većim brojem niti. Što je veći broj niti, tkanina je finija i glatka. Razmislite o tkanini i tkanju - od obične pamučne do satenske.

Foto: H&M Home

6. Uložite u zavjese za zamračivanje

Rolete ili zavjese za zamračivanje ograničit će svjetlost noću. To je presudno, jer svjetlost ometa proizvodnju melatonina. Melatonin je, inače, hormon koji nas potiče na spavanje.

7. Prihvatite snagu lavande

Nekoliko kapi lavande na jastuku pomaže u opuštanju i vodi do dobrog sna. Pokušajte dodati kapljicu esencijalnog ulja lavande u kadu za još dublji san...

Foto: Tomislav Miletić

8. Izbacite uređaje iz sobe

Melatonin, hormon odgovoran za kontrolu tjelesnog sata i induciranje sna, stvara se noću, a svjetlost iz izvora poput TV-a i mobilnih ekrana mogla bi prekinuti taj proces. Pokušajte izbjegavati elektroničke uređaje u spavaćoj sobi.

9. Riješite nered

Suočavanje s nakupinom odjeće i drugih predmeta koje tek trebate organizirati moglo bi pridonijeti upravo onoj vrsti stresa koji noću uskovitla um. Ako nemate prostora za stvari, nabavite košare, pokušajte organizirati robu, a ono što ne nosite - donirajte!

bijela spavaća soba
1/10

10. Vodite dnevnik spavanja

Vođenje dnevnika spavanja otprilike mjesec dana moglo bi vam pomoći utvrditi koji čimbenici mogu utjecati na vaše spavanje. Neke stvari koje možete zabilježiti uključuju sljedeće: hrana koju ste jeli, dnevne razine aktivnosti, vrijeme provedeno ispred ekrana, vrijeme kad se budite noću.

Foto: screenshot/facebook

11. Uložite u LED rasvjetu

Kao što je gore spomenuto, jako svjetlo može ometati vaš tjelesni sat i održavati vas budnima. Pokušajte zamijeniti žarulje LED rasvjetom.

12. Držite se rutine

Ovo bi moglo biti lakše reći nego učiniti, ali potrudite se držati se slične rutine prije spavanja. To znači odlazak na spavanje svake večeri u isto vrijeme i   ustajanje svakog jutra u isto vrijeme. Spavanje vikendom ili odlazak u krevet mnogo kasnije nego obično tijekom tjedna može poremetiti unutarnji sat koji kontrolira razinu naše energije.

Foto: pixabay

13. Odspavajte pravu količinu

Morate znati koliko sna trebate da biste se osjećali dobro. Vjerojatno će proći sedam do osam sati, ali moglo bi biti i četiri. Pokušajte voditi dnevnik spavanja. Ako znate koliko sna trebate da biste se osjećali dobro i što utječe na vaš san, možete biti sigurni da ste uspostavili dobre navike ili odredili probleme.

Foto: screenshot/facebook

14. Bez jela prije spavanja

U pravilu, jesti manje od dva sata prije spavanja znači da hrana nije imala vremena za probavu prije nego što pokušamo zaspati. To može dovesti do nelagode i probavnih smetnji. Prerada masne ili začinjene hrane može potrajati dulje, a stimulansi poput kofeina ili šećera mogu nam dati poticaj za energiju kada želimo da se zaustavlja. Riža, zob i mliječni proizvodi mogu nas potaknuti da osjećamo pospanost.

15. Pazite na magnezij

Opskrbite se hranom bogatom magnezijem. Magnezij smanjuje razinu kortizola - 'hormona stresa'. Grickanje hrane bogate magnezijem, poput badema, avokada i banana tijekom cijelog dana moglo bi vam pomoći da se opustite i tako lakše krenete u zemlju snova.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije