Istražili smo

Parket ili laminat – odluka koju i dalje dirigira budžet

laminat
Foto: Shutterstock
1/4
17.10.2018.
u 14:21

Laminati su danas daleko kvalitetniji nego što su bili prije, izgledaju prirodnije i otporniji su. No još uvijek u ovoj utrci pobjeđuje parket, čija je prirodnost nezamjenjiva

Podne obloge jedna su od onih investicija za koje će stručnjaci svakako napomenuti – ne štedite! Odabir vrste poda uvelike određuje ne samo dobar (ili loš) izgled interijera nego i udobnost i kvalitetu stanovanja.

Podne obloge element su koji mnogi ne mijenjaju ponekad i čitav životni vijek, stoga je važno uputiti se u mogućnosti, prednosti i mane i ponudu na tržištu prije donošenja odluke koju vrstu odabrati. U pravilu, kada se govori o dnevnoj zoni i spavaćoj sobi, dilema većine samo je jedna – parket ili laminat?

Foto: screenshot/facebook

Obje opcije imaju svojih prednosti, a treba napomenuti da je laminat sada već nepravedno stigmatiziran zbog loše kvalitete koju je imao prije 10-15 godina. Ipak, stručnjaci će i uvijek prednost dati prirodnom materijalu.
– Iako su danas i laminati na zavidnoj razini kvalitete, ja bih uvijek preporučila parket. No jedna je od prednosti laminata brže postavljanje, dok će postavljanje pravog parketa oduljiti useljenje – ističe Irena Borošak, inženjerka građevine.Osim pravog, na tržištu je dostupan i gotov lakirani parket, kod kojeg nema troškova lakiranja i brzo se postavlja.

Foto: screenshot/facebook

Kod nas je najpopularniji hrastov parket, u svijetlim i tamnim varijantama, a koriste se još i kanadski orah, ariš, bukva, jela, bambus...
– Cijene parketa, i pravog i gotovog, variraju od prosječnih 200-tinjak pa do 400 i više kuna po kvadratu. Cijena ovisi o klasi, ali i o dobu godine kada se kupuje. Često se ljeti proizvođači rješavaju “viškova” pa se jako povoljno može kupiti standardni pravi parket od 22 mm. Cijene laminata idu od čak 50 kn/m2, ali od njega ne treba očekivati kvalitetu i dugotrajnost – dodala je Irena Borošak. U konačnici, odabir između parket i laminata ovisi najčešće o budžetu, te koliko je investitor sklon praktičnom i brzom postavljanju laminata ili pak nezamjenjivom ugođaju i toplini koje će dati i najjeftiniji pravi parket.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije