Korisni savjeti

Ovo trebate znati prije polaganja keramičkih pločica

polaganje pločica
Foto: Thinkstock
1/3
18.07.2014.
u 14:23

Kad postavljamo pločice, vjerujemo da će nam one služiti duži niz godina. Da bi to doista bilo tako valja napraviti dobru pripremu.

Ako niste zadovoljni bojom zida, možete ga prebojati. Izgubit ćete nekoliko sati i boju. Ako pak napravite grešku prilikom postavljanja keramičkih pločica, šteta je itekako velika, stoga oprez! Takav je posao najbolje povjeriti stručnoj osobi. No, neke stvari valja znati, a nekoliko korisnih savjeta koje nam je ponudila Mirjana Kožić, suradnica u tvrtki Keramika Modus

Izračunajte potrebnu kvadraturu

Ako niste sigurni da to možete sami, konzultirajte se sa stručnom osobom. Kupite barem 10 posto više pločica od potrebne kvadrature, jer prilikom rezanja pločice mogu puknuti ili im se može oštetiti rub.

Izbor boja i uzoraka

Tu se svatko najbolje može voditi osobnom estetikom, ali dobro je znati da u manjim prostorima bolje izgledaju pločice svjetlih tonova i sitnijih uzoraka. Ako kombinirate dvije ili više vrsta, obavezno moraju biti iste debljine.

Podloga diktira...

Prvo je pravilo da se pločice moraju postavljati na dobro pripremljenu čvrstu podlogu. Stavljate li pločice na betonsku podlogu ona mora biti suha, jer beton prilikom sušenja se steže, a to može izvati pucanje pločica. Kod cementnog estriha vrijeme sušenja iznosi minimalno 28 dana, odnosno 8 dana ukoliko se radi o brzo vezujućem estrihu. Po tehničkim pravilima očekivano sušenje iznosi oko 10 dana po 1 cm debljine estriha.

Ovisno o dobu godine i temperaturi razdoblje sušenja se smanjuje odnosno povećava. Stavljate li pločice na cementnu žbuku važna je kvaliteta žbuke. Kod žbuka koje sadrže gips, polaganje keramike može početi oko 5 tjedana nakon žbukanja, a preostali postotak vlage smije iznositi najviše 3 posto. Polaganje keramičkih pločica na gips-kartonske ploče ili ploče od iverice koristi se flexi ljepilo. Keramičke pločice se mogu lijepiti na postojeće pločice samo ako se one dobro zalijepljene na podlogu, a važno je da budu čiste.

Foto: pixabay

Debljina fuga...

Minimalna širina fuge ovisi o pločici i svaki je proizvođač istakne na ambalaži. Za fugiranje treba koristiti specijalne mase za pojedine tipova pločica i pridržavati se uputa proizvođača. Pločice se fugiraju 2-3 dana nakon njihova lijepljenja. Prije fugiranja potrebno je očistiti fugu od prašine i mase za lijepljenje. Fugu je potrebno u potpunosti ispuniti masom kako bi se spriječilo pucanje fuge i vlaženje pločica preko fuge. Za postizanje ujednačenih fuga, koriste se križići za tu namjenu.

Ne hodajte po tek postavljenim pločicama

Nakon postavljanja pločica potrebno je određeno vrijeme da se vezivo dobro stvrdne, stoga nemojte odmah nakon polaganja hodati po pločicama ili na njih stavljati težak namještaj, bez zaštitnih dasaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije