Uradi sam

Ovih 15 trikova prostor će učiniti većim, provjereno!

Shutterestock
21.08.2019.
u 07:00

Mali prostori mogu djelovati veće i prostranije, ako im se pri uređenju pametno pristupi. Koji namještaj odabrati, kakve kombinacije boja, zašto je dobar izbor večiki namještaj... Sve to, i puno više čeka vas u nastavku

Mučite li muku s malim prostorom, možete odahnuti, naime, bude li slijedili ove savjete, jednostavno ćete svoj prostor učiniti većim, pa krenimo redom:

1.Strop obojite u neku atraktivnu svijetliju boju ili pak na njega postavite tapetu - na taj način prostor će izgledati više.

2. Za zidove i podove birajte što svijetlije nijanse. Dok tamnije boje prostor čine toplijim, istodobno ga i smanjuju i zatvaraju. S druge strane, svijetle boje zaslužne su za vizaulno otvaranje prostora i prozračnost.

Foto: Shutterstock

3. Ovaj mali trik još zacijelo niste iskušali, a čim ga primjenite, vidjet ćete razliku. Dakle, odmaknite namještaj od zidova. Većina ljudi, želeći uštedjeti prostor gura namještaj na zidove i time nesvjesno stvaraju osjećaj naguranosti. Dovoljno je glomazniji namještaj, poput kauča ili fotelje odmaknuti desetak centimetara od zida kako bi se vidjela promjena.

4. Birajte multifuncionalan namještaj, koji ima dvojaku ulogu, primjerice klub stolić s dodatnim pretincima koji će poslužiti kao spremište, ili pak tabure ili škrinju na kojima se može sjediti, ali ih se može koristiti i kao spremište.

5. Postavite police za knjige i sitnice visoko, tik do stropa. Na taj način nećete pretpati zidove, a i pogled svakoga tko uđe automatski će ići gore - prema policama te će prostor djelovati prostranije.

6. Dekoracije neka budu velike i oskudne. Hrpom sitnica dodatno ćete ugušiti prostor. Umjesto tga odaberite par konkretnih, hrabrih komada u intenzivnijim bojama.

Foto: Shutterstock

7. Birajte konkretan namještaj, s jakim karakterom. Za male prostore bolji izbor je jedan masivan kauč nego kombiniranje manjih sitnica poput dvosjeda i fotelja ili stolica. Odaberite jedan komad i neka on bude centar prostorije!

8. Iskoristite pruge - nabavite tepih s vertikalnim prugama koji će izdužiti prostor, stvarajući dojam prostranosti.

9. Organizirajte se - podijelite detalje u skupine ili boje - takva organizacija prostora u malim prostorijama daje dojam prostranosti i urednosti.

10. Imate li malenu kupaonicu, zavjesa koju koristite u tušu neka bude prozirna - na taj način izbjeći ćete presjecanje ionako malog prostora.

11. Na prozore ne stavljajte zavjese - otvoreni prozori dat će prostoriji dubinu i više svjetlosti.

12. Na zidove postavite jarke, koloristički nabijene detalje, primjerice slike ili grafike. Na taj način prostor će se otvoriti.

Foto: Shutterstock

13. Igrajte se s ogledalima i namještajem reflektirajućih ploha - vizaulno će udvostručiti prostor.

14. Odustanite od centralne, stropne rasvjete i koncentrirajte se na više manjih, strateški raspoređenih rasvjetnih tijela.

15. Birajte namještaj koji je na nogicama, odnosno koji ne dopire do poda. Time će prostor biti prozračniji i vizualno veći, a i lakše ćete ga održavati čistim!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije