Čišćenje

Ovako to rade profesionalci - prepište recept za blistav dom ovog Božića

shutterstock
19.12.2019.
u 07:00

Ocat je univerzalno sredstvo za čišćenje, no ove stručnjakinje pribjegavaju i drugim jednako učinkovitim metodama

Baš na vrijeme za predbožićno čišćenje, profesionalni čistači, za realsimple.com, otkrili su kojim tajnim sredstvima pribjegavaju kako bi se riješili i zadnjih čestica prljavštine. 

Maslinovo ulje čisti otiske prstiju

Melissa Maker osnivačica je tvrtke Clean My Space te tvrdi kako je maslinovo ulje odlično za čišćenje otisaka prstiju sa svog namještaja od nehrđajućeg čelika. 

“Kap maslinovog ili pak ulja za djecu nanesem na papirnati ubrus i prođem po svim površinama od nehrđajućeg čelika kako bi se riješila otisaka, ali i kako bi površina ostala čista duže vrijeme", kazala je. 

Nakon što ste utrljali ulje na površinu, s čistim papirnim ubrusom obrišite višak.

Foto: shutterstock

Kreda

Becky Rapinchuk pokrenula je cleanmama.net te tvrdi kako kod perilice za rublje uvijek drži nekoliko školskih kreda. 

“Kredu utrljam na dio odjeće koji je uprljan od ulja jer ona apsorbira ulje pa je odjeća uvijek čista kada je izvadim iz perilice", zaključuje. 

Kukuruzni škrob

U smjesu od šalice octa i šalice vode dodam žličicu kukuruznog škroba i sama kreiram sredstvo za čišćenje prozora koje je učinkovitije od bilo kojeg drugog", tvrdi Maker.

“Staklo nakon takvog tretmana postaje sjajnije, ali i kristalno čisto", zaključuje.

Kukuruzni škrob pak nije samo za čišćenje stakala, nego je koristan i kod borbe s neugodnim mirisima, mrljama od ulja, a Maker tvrdi da je s njim moguće očistiti i plišance.

Ocat

“Mrlje od vode i kamenca u kupaonici i kuhinji teško se uklanjaju, no upravo tu ocat pokazuje svu svoju snagu", tvrdi Rapinchuk.

Način na koji to ona čini uključuje nanošenje octa na krpu koju zatim ostavi preko slavine kroz nekih 15 minuta.

"Kiselina octa razbije sve nakupine te ostavlja slavine čistima i sjajnima", kazala je.

Na isti način možete očistiti i glavu tuša, ali nju treba smjestiti u vrećicu s octom kojoj ste pričvrstili vrh. U takvom je stanju najbolje je ostaviti preko noći, a ujutro glavu tuša isprati.  

S druge strane, zavjese za tuš možete osvježiti uz pomoć octa tako što ćete je umetnuti u perilicu rublja skupa s ručnikom koji će pokupiti ostatke sapuna.

Foto: shutterstock

Žica za suđe

Za čišćenje nakupina kamenca s vrata tuša, odlična je žica za suđe, tvrdi Donna Smallin Kuper te ističe kako takav način čišćenja neće oštetiti staklo.

Hladnoća

U domu uvijek postoje oni predmeti koji se ne smiju prati, a koji smrde. U takvim slučajevima, Rapinchuk se voli poslužiti običnim hladnim zrakom. 

“U veliku vrećicu sa zip zatvaračem smjestim smrdljivi predmet te ih spremim u zamrzivač preko noći", kazala je te nastavila "smrad nastaje kao posljedica bakterija koje ne mogu opstati na hladnoći, a samim time ni smrad ne može opstati".

Kamen za njegu stopala

Tvrdokornih mrlja jednostavno se riješite uz pomoć kamena za njegu stopala. Takav kamen najprije je potrebno namočiti kako ne bi oštetio površinu, a zatim s njim ukloniti mrlje, tvrdi Debra Johnson.

Osim toga, ključno pravilo u čišćenju oko kojeg se slažu sve stručnjakinje, čišćenje je od vrha prema dnu jer na taj način ne morate jednu površinu čistiti više puta.  

"Uvijek započnite iz dijela doma koji je najudaljeniji od ulaza, a čistite prema vratima", savjetuje Johnson.

Jedan od načina čišćenje je lopatica stropnog ventilatora, a zatim prelazak na vrhove namještaja, potom na posteljinu i naposljetku očistite pod na koji je, u samom procesu čišćenja, sva prljavština dospjela. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije