Transformacija

Ovaj zagrebački stan od 37 kvadrata vrvi genijalnim rješenjima!

Ovaj zagrebački stan od 37 kvadrata vrvi genijalnim rješenjima!
Foto: Dom i vrt
1/9
24.09.2013.
u 18:00

Kombinacija plave i nježno sive zaslužna je za toplinu prostora, a sav namještaj u stanu rađen je po mjeri i multifunkcionalan je - odnosno jednim potezom mijenja “uloge”

Adaptiranje i prenamjena stana od 37 četvornih metara bili su zanimljivi izazovi za dizajnerski studio Mirjane Mikulec. Nakon pretvaranja u moderan višenamjenski prostor, on više ne služi samo kao ured, već se po potrebi može brzo i jednostavno pretvoriti u prostor za stanovanje.
Dvostruka namjena
Budući da je riječ o malom prostoru, za zidove je odabrana svijetla nijansa sive boje koja djeluje toplo. Stropovi su ukrašeni bijelim štukaturama koje su cijelom prostoru dale dašak klasike i stvorile efektnu protutežu industrijskom podu.

Sav namještaj, izrađen po mjeri od medijapana u vrlo nježnoj nijansi sive boje, većim je dijelom skriven od pogleda. Neki su elementi, kao i sam prostor, višefunkcionalni. Ormar, kojim je skriven dio nosivog zida, pretvara se u krevet, a iz fronte ormara spušta se radni stol. Pored sive u prostoru dominira plava boja koja se nalazi na dijelu ormara i zavjesama. Dok prozračne zavjese imaju ulogu propuštanja dovoljne količine svjetla u prostor, baršunaste ga zamračuju prilikom poslovnih prezentacija. Udobne stilske fotelje u svijetlosivoj nijansi, u kombinaciji sa zavjesama od baršuna i elegantnim štukaturama na zidu unijele su notu topline u ovaj višenamjenski prostor. Stolići različitih dimenzija izgledaju poput skulptura i lako se premještaju.

Mobilnost namještaja posebno je poželjna u višenamjenskim prostorima, a miješanje stilova dobro funkcionira u stambenom, kao i u poslovnom okruženju.
Nevidljivost i dašak neobičnog
Suvremeno opremljena ugradbena kuhinja sadrži sve što može zatrebati korisnicima stambenog i poslovnog prostora: hladnjak, indukcijsku ploču za kuhanje, perilicu posuđa, male kućanske aparate, čak i perilicu rublja. Radna ploča i sudoper izrađeni su od estetski efektnog kerrocka koji je jednostavan za održavanje.
Posebnost, a ujedno i najveća prednost kuhinje je njena „nevidljivost“.

Spavaći kutak skriven od pogleda - Jednim jednostavnim potezom krevet se pretvara u zid i postaje nevidljiv gostima. Isto tako, jedan je potez potreban da radni prostor postane - spavaća soba

Svi elementi vješto su skriveni vratima koja se otvaraju poput harmonike. Kutak uz kuhinju može poslužiti kao blagovaonski stol za jednu osobu ili kao radni stol, a kada se ne koristi, može se sklopiti i sakriti u ormar. Ispod prozora vješto su skriveni radijatori, a u toplim danima na klupici uz prozor može se opušteno ispijati jutarnja kava. Glavna prostorija ujedno je dnevna soba, blagovaonica i spavaća soba. Da bi spavaća soba postala dnevna, treba samo podići krevet i on postaje dio zida. Čak se i radni stol može sklopiti i sakriti u ormar. U skrivenim ormarima svoje su mjesto našli svi predmeti koje dom i ured trebaju.


Kako bi se postigao dojam dubine prostora, na zid iznad kreveta postavljena je tapeta koja imitira police. Zanimljivi sekretari, stilski usklađeni s foteljama, mogu se pretvoriti u stol za blagovanje. Na stropu se nalazi neobičan luster sastavljen od niza svjetiljki. A posebnost prostora je ugradbena lampa koja je tretirana bojom za zid te se, postavši dijelom zida, doslovce stopila s interijerom. Kupaonica je također pažljivo dizajnerski osmišljena i izražajna, sa sanitarijama u crnoj boji.

Radni kutak - Brojni skriveni pretinci omogućuju pohranu brojnih poslovnih spisa i drugih sitnica, a tamni dekori u sekudni prostor pretvaraju u idealno mjesto za prezentacije

Sklopivi tuš i slavina umivaonika u obliku su kapljice vode, a umivaonik je izrađen od lijevanog stakla iz jednog komada. Skladnu cjelinu dopunjuju crni, dizajnerski radijator te svjetiljke kakve se inače koriste u radnim prostorima. A središnji dio poda ukrašen je keramičkim pločicama koje djeluju poput tepiha.
Stan se pretvara u ured
Glavni dio poslovnog prostora ima zanimljivi detalj - u ormar su smještene baršunaste zavjese koje se mogu povući i tako osobi, koja se želi usredotočiti na rad, omogućiti više tišine i mira. Pored ulaza je postavljena mahovina koja je izvrstan način za unošenje daška zelenila u prostor, a za prozorske klupčice odabrane su tanke, crno lakirane aluminijske ploče. Dnevni boravak u ovoj namjeni postaje soba za sastanke.

Iskorišten svaki centimetar - Namještaj nježno sive boje izrađen je od najkvalitetnijeg medijapana koji se lako održava - jednostavnim brisanjem vlažnim maramicama

Duž kraćeg zida smještena su dva radna stola i televizor za prezentiranje projekata, a uz duži zid - stol za sastanke s klijentima. Sekretari spojeni u stol mogu se koristiti pri sastancima u kojima sudjeluje više ljudi. Odabirom materijala i tekstura postignuta je topla atmosfera u poslovnom okruženju.
Rješenja koja su ovdje primijenjena, dobar su primjer kako se u potpunosti može iskoristiti mali prostor s dvojakom namjenom te urediti tako da, uz male preinake u rasporedu, istovremeno funkcionira kao stan i kao ured.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u luksuzni stan u samom središtu Zagreba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije