velika adaptacija

Ovaj stan je senzacija: Ima samo 37 kvadrata, izgleda mnogo veće, a nakon potresa koji ga je skoro uništo, sad je fantastičan dom!

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/13
07.11.2022.
u 06:00

Kako je riječ o stanu čija visina stropova doseže čak četiri metra, dizajnerica je odlučila “povećati” kvadraturu ugradnjom galerije

Stari građanski stanovi u centru Zagreba u potresu su, u pravilu, najgore prošli, i mnogi su upravo zbog toga izgubili svoj šarm i privlačnost. Jedan od takvih stanova, teško oštećen u potresu, upravo je pred vama. Vlasnica, dizajnerica Ankica Juričević stan je kupila u najgorem mogućem stanju. Stan je bio zapušten i načet potresom, ali ono što bi druge obeshrabrilo Ankicu je privuklo jer je, kaže, čim je vidjela prostor, znala što s njime želi napraviti.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Mali stan u centru, samo minutu hoda od glavnog gradskog trga, prilika je koja se pruža jednom u životu i nisam to željela propustiti unatoč lošem zatečenom stanju. Znala sam da me čeka puno posla, ali postavila sam to sve sebi kao izazov jer sam u glavi imala konačan cilj – prostor za koji sam točno znala kako želim da izgleda – kaže dizajnerica.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

A posla je bilo zaista puno, trebalo je zamijeniti sve instalacije, podove i stolariju, skinuti žbuku, ojačati zidove... ma lista radova bila je nepregledna.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Krenula sam od instalacija, to je možda i najkompliciranije i najduže traje, a realno, zapravo se čak i ne vidi – uz smijeh objašnjava dizajnerica te nadodaje:

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Želja mi je bila zadržati taj starograđanski štih u stanu pa sam dodala štukature, pomno birala pločice koje vjerno imitiraju mramor i pažljivo odabrala sve detalje, s posebnim naglaskom na rasvjetu.

I zaista, dnevnom zonom dominira upravo raskošan luster koji je dizajnerica “ulovila” na sajmu antikviteta na Britancu.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Kako je riječ o stanu čija visina stropova doseže čak četiri metra, dizajnerica je odlučila “povećati” kvadraturu ugradnjom galerije.

– Galerija je rađena po mjeri i prema mojim zamislima, a predviđena je za spavanje. Ispod nje ostalo je mjesta za radni kutak i dodatni ležaj čime je prostor maksimalno iskorišten. Birala sam metal, i to vrlo tanku konstrukciju koja ne zagušuje prostor – odaje nam dizajnerica.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Puno je pozornosti posvetila svakom dijelu svog novog doma – mala kuhinja smještena je u nišu i rađena po mjeri pa je u nju baš sve stalo. Kupaonica je jako efektna – u crno-bijeloj kombinaciji i doima se, kao uostalom i sve u ovom stanu, većom nego što zaista jest. Hodnik, koji je prilično impresivan, iskorišten je i za dodatna mjesta za skladištenje, a u dnevnu zonu uklopljen je ormar rađen po mjeri, koji je tako dobro izveden da je gotovo neprimjetan.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Cijela adaptacija trajala je nekoliko mjeseci i bilo je i nepredviđenih situacija i troškova, ali to je uvijek tako kada je riječ o opsežnim adaptacijama. Doslovno smo stan ogolili i iz početka gradili moji vizuru. Ono što je bila otežavajuća okolnost činjenica je da je stan u zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture pa sam morala paziti koje materijale i koje zahvate iz suvremene građevine smijem koristiti, a koje ne. Ali i tu prepreku uspješno sam savladala. Sad kad pogledam unatrag o čemu svjedoče slike kako je sve to izgledalo, svjesna sam da sam napravila dobar posao - kaže dizajnerica.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

I zaista, prostor čije uređenje potpisuje zaista je sjajan. Pun je dnevnog svjetla zahvaljujući velikim prozorima, nije zagušen namještajem zahvaljujući pomno odabranim komadima, odiše osobnošću i dobrom atmosferom zbog stilskog osobnog pečata te ostavlja impresivan dojam pri ulasku, prije svega zahvaljujući grandioznom hodniku kakvog se ne bi postidjeli ni mnogo veći stanovi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije