Vila Puh

Ova genijalna kuća skriva se na obroncima Zeline i izgleda svjetski!

19.08.2020.
u 09:49

Kuća je opremljena najsuvremenijim strojarskim sustavima, programabilnim elektrotehničkim sustavima, a sve to u kombinaciji sa toplinskom izolacijom debljine do 20cm i visoko kvalitetnom IZOterm opekom omogućilo je vrlo visoki A energetski razred

Smart home vila "PUH" čiju arhitekturu i dizajn potpisuje arhitektonski ured Gradečki Projekt oduševljava na prvi pogled. Je li tome razlog raskošna kvadratura, kuća naime ima 560 kvadrata, moderan dizajn, inovativna rješenja, energetska učinkovitost ili sama pozicija vile, teško je odlučiti pa odluku prepuštamo vama.

- Ova vila je oblikovana kao obiteljska kuća sa puno dodatnih i pratećih sadržaja. Uz sva autonomna tehnološka upravljanja, gomilu opreme i pametnih sustava, teško da u njoj ikad može biti dosadno - kaže arhitekt Robert Gradečki koji kaže kako je izgled kuće uvjetovao teren.

- Padina velikog nagiba u samom centru grada Svetog Ivana Zeline uvjetovala je osnovni koncept sa velikim i visokim ukopanim podrumom. Program kuće je krojen po navikama poznatih korisnika, obitelji koja će u njoj stanovati, po njihovim svakodnevnim navikama. Prizemlje je glavna etaža za dnevne prostore koji su zaokruženi vanjskom terasom i staklenim stijenama. Na katu se nalazi privatna teretana i mala SPA oaza sa vidikovcem na predivno zelinsko Prigorje. Osnovni koncept nadograđen je urbanim kontekstom - zgrada ne narušava glavne vedute grada i uklopljena je u prostor središnjeg dijela grada - pojasnio je arhitekt.

Kuća je opremljena najsuvremenijim strojarskim sustavima, programabilnim elektrotehničkim sustavima, a sve to u kombinaciji sa toplinskom izolacijom debljine do 20cm i visoko kvalitetnom IZOterm opekom omogućilo je vrlo visoki A energetski razred. Orijentacija kuće prema jugu, sa velikim terasama i staklenim stijenama, te zatvorenim sjevernim zidom rezultirala je kućom niskoenergetskog - nZEB standarda.

Prirodna osvjetljenost je vrlo važna u ovome konceptu, tako da se cijeli program maksimalno prilagođava strateškim mjestima za stvaranje otvora i nadstrešnica. Konzolni istaci i napusti omogućuju korištenje vanjskih prostora sa dovoljnom količinom sunca, ali i hladovine za vrućih dana.

Grijani dio zgrade je dilatiran prostorno i toplinskim barijerama od ostatka konstrukcije. Svi ukopani dijelovi su izolirani XPSom, dok će nadzemni dijelovi od toplinski učinkovite opeke biti dodatno izolirani ETICS fasadom od grafitnog EPS-a, te ventiliranih elemenata za dodatno zagrijavanje.

Ukratno, pred vama je moderan, pametan dom koji ne emitira energiju u okoliš i koji izgleda - svjetski!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Komentara 1

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
14:30 19.08.2020.

Izgleda kao ured.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije