Moderno i lijepo

Otkrivamo koji su trendovi u uređenju modernih stanova i kuća

Otkrivamo koji su trendovi u uređenju modernih stanova i kuća
Foto: Dom i vrt
1/6
29.05.2013.
u 11:48

Čak i kad je riječ o minimalizmu, odnosno “suvremenoj jednostavnosti”, traži se individualni pristup

Lijep vam je stan, isti sam namještaj vidjela i kod kolegice s posla, kompliment je koji malo tko danas želi čuti. U modi je posebno, drugačije, trendovi u opremanju domova mogli bi se nazvati i – individualizmom.

– Čak i kad je riječ o minimalizmu, odnosno “suvremenoj jednostavnosti”, traži se individualni pristup, izbjegava uniformiranost i kombiniraju različitih stilovi namještaja, a raznolikost se postiže hrabrim kombinacijama boja – kaže Mia Kozjak iz Art Interijera, koji su nam ustupili i fotografije. – Drugi je pristup korištenje uravnotežene palete boja, istog tonaliteta ili jačine, u kojoj se ništa ne ističe niti odskače, a rafinirani efekt postiže se, recimo, upotrebom različitih tekstura materijala.

Što se samog rasporeda namještaja tiče, nema revolucionarnih promjena. On je primarno vezan uz tlocrt prostora i potrebe ukućana, a većina se odlučuje za otvorene kuhinje s otokom ili snack-pultom za konzumaciju, koje u nastavku imaju blagovaonicu i dnevni boravak s velikom garniturom. Stolići pak, osim funkcionalne, imaju i dekorativnu namjenu, pa se nerijetko raspoređuju po cijelom prostoru, a služe i kao medij za uvođenje novih materijala i boja.

– Što se podova tiče, u trendu su tepisi isprana izgleda, tzv vintage, koji se rade od starih vunenih tradicionalnih tepiha. Njih se boji, reže i spaja patchwork tehnikom, a oni u prostor definitivno unose dašak autentičnosti i topline – kaže M. Kozjak.

Sve je to, kaže naša sugovornica, manje-više u trendu i vani. Pritom, njeno je iskustvo, želju za lijepim, udobnim i maštovitim domom nije umanjila ni kriza.


Tehnološka revolucija u kuhinji
Već su dugo moderne sjedeće garniture nesumnjivo u trendu, a kao ispuna sve se češće koristi perje. Dok se prije perjem uglavnom punio dio na koji se naslanja, odnosno leđni jastuci, sada se perje sve više koristi i za sjedeći dio.
Tehnološki je napredak pak najvidljiviji u dizajnu modernih kuhinja koje se maksimalno prilagođavaju ergonomiji čovjeka i, dakako, današnjem ubrzanom načinu života.
Dovratnici skriveni u zidu
Mnoge domove krase bijela lakirana vrata, a u zadnje se vrijeme često ugrađuju vrata izrađena od stakla. Staklena vrata danas se rade u raznim dimenzijama i bojama, a prostor time dobiva na transparentnosti i eleganciji. U modi su i “nevidljivi” dovratnici koji se skrivaju u konstrukciji zida.
Staklo je sve popularnije
Sve prisutnije staklo, od kojeg se rade vrata, pregradni zidovi, stubišta..., sve je popularnije i za zidne obloge u kuhinjama, recimo. Među onima pak koji su vjerni pločicama vrlo je tražena dizajnerska keramika inspirirana retrostilom. Popularne su i pločice većih formata obrađene tako da ostavljaju dojam cementa ili betona.
Minimalizam plus neobične forme
U namještanju prevladava funkcionalni minimalizam, ali mnogi ga vole obogatiti novim, neobičnim formama, teksturama, materijalima... Nakon dugogodišnje mode trešnje, potom wengea i izbijeljenog hrasta, sada se sve više nameću orah i termotretirani hrast. Zanimljivo je i da je lak u mat-obradi sve traženiji kao završna obrada.
U modi su i dizajnerske tapete
Na zidovima domova prevladavaju sivi, plavi ili bež tonovi, ali u trendu su i dizajnerske tapete hiperealističnih motiva te zidne obloge od drvenih panela ili keramičkih pločica koje više nisu rezervirane za kuhinje, kupaonice i sl. Podovi su i dalje najčešće u svijetlom drvu, vratio se trend prirodnog hrasta koji nije bijeljen.

NE PROPUSTITE: FOTO Uz Črnomerečki potok krije se luksuzni stan. Zavirite!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije