s puno stila

Osam genijalnih savjeta domaće dizajnerice za uređenje spavaće sobe

spavaća soba
Shutterstock
05.06.2022.
u 07:00

Ukoliko je prostor spavaće sobe malen svakako je potrebno izbjegavati složene oblike, birati nenametljive uzorke, zagasite i nježne tonove boja i svakako izbjegavati „teški“, glomazni namještaj

Potreba za intimnim prostorom u prirodi je čovjeka, mjestom i momentom gdje će se odmorit i opustit. Ako se još i ne zaboravi činjenica da čovjek trećinu života provede spavajući, spavaća soba na vrhu je po važnosti prostora u domu. Pojam „spavaće sobe“ datira daleko u povijest i njeno je opremanje uvelike ovisilo o socijalno – ekonomskom statusu, veličini, običajima. To nije bio samo prostor za spavanje i intimna druženja, već i mjesto za povjerljive razgovore i poslovne introspekcije.

Može se reći da se, u konceptualnom smislu, do danas nije puno promijenilo. Spavaća je soba intiman prostor, u većini slučajeva, a svakako poželjno, odvojen od dnevne zone.

I danas opremanje spavaće sobe varira, a uvelike ovisi o veličini prostora kada je moguće, osim raskošnog kreveta, u prostor uklopiti i radnu zonu, zonu za čitanje i ispijanje čaja, kave ili čaše vina, „walk – in“ garderobnog prostora i sl. Ponekad veličina sobe ne dozvoljava taj „luksuz“ opremanja, no i malene je prostore moguće pretvoriti u ugodne i opuštajuće spavaće zone.

U smislu uređenja i opremanja dobro je voditi se nekim smjernicama i obratiti pažnju na pojedine detalje te izbjegavati neke „greške“ u svrhu postizanja ravnoteže između stila i funkcionalnosti koja će rezultirati mjestom za odmor i opuštanje. Važno je i znati što želite od spavaonice: spavanje, spremanje stvari, imate li u sklopu spavaonice i kupaonicu, radni prostor, gledanje televizije (što nije preporučljivo), odmaranje i čitanje i sl. Ukoliko je prostor spavaće sobe malen svakako je potrebno izbjegavati složene oblike, birati nenametljive uzorke, zagasite i nježne tonove boja i svakako izbjegavati „teški“, glomazni namještaj.

spavaća soba
1/16

Bez obzira jeste li vlasnik velike ili malene spavaće sobe o nekim detaljima je dobro podjednako razmišljati. S obzirom da spavaću zonu, uglavnom, ne koristite uvijek isključivo za spavanje, na zanemarujte rasvjetu. Izaberite više izvora rasvjete koju ćete koristiti prema potrebi onoga što radite; čitanje u kutku u koji ste postavili naslonjač, čitanje u krevetu prije spavanja, odijevanje ispred ogledala za koje je, u isto vrijeme, poželjno imati i dobar prirodni izvor svjetlosti. Igrajte se rasvjetom, ne mora svaki izvor ni nužno imati funkciju osim one za stvaranje ugodnog raspoloženja. Ukoliko vam je spavaća zona povremeno i radna, neka i ona ima svoju adekvatnu rasvjetu. Nemojte ničim zaklanjati i umanjivati prirodnu rasvjetu; ako imate guste zavjese, neka se one lako mogu pomaknuti i pustiti svjetlo u sobu.

Foto: Tomislav Miletić

Pri odabiru boja svakako izbjegavajte jake boje (to se najviše odnosi na boju zidova). Boje psihološki utječu na nas pa nije na odmet za spavaću sobu birati hladnije i zagasite tonove – djeluju smirujuće. Poneki detalj u življoj boji koju volite uvijek je dobrodošao. Ako volite tapete, neka ona bude iza uzglavlja.

Kod odabira namještaja poput ormara, a ukoliko nemate mogućnost ili afinitet za „walk – in“ garderobe, pokušajte razmišljati u smjeru, ako je to moguće, da vam ormar „od zida do zida“ nije direktno nasuprot kreveta , ali ako ne može drugačije neka bude što više „neprimjetan“; neutralne boje, jednostavnih fronti.

Foto: Zara Home

Svakako izbjegavajte „zatrpavanje“ sobe namještajem jer ćete stvoriti težinu, nikako dobru za prostor gdje se trebate odmoriti.

I svakako izbjegavajte namještaj koji se previše podudara („kompleti“ za spavaće sobe). Koliko god vam to izgleda sigurno u smislu da ne možete pogriješiti, stvorit ćete monotoniju koju ćete ubrzo poželjet, svjesno ili nesvjesno, mijenjati. No uvijek je poželjno stvarati vizualnu ravnotežu; spariti boju okvira kreveta sa okvirima slika koje ste postavili iznad uzglavlja i sl.

Foto: screenshot/facebook

Ne zanemarujte tepih. Spavaće sobe bez tepiha izgledaju prazno i nedovršeno. Neka bude velik, djelomično ispod kreveta ili samo staza na koju ćete stati kada ustanete iz kreveta, ali neka je mekan ili na bilo koji način vama ugodan kada ujutro položite stopala na njega i neka vašoj sobi da toplinu i udobnost.

Zidne dekoracije svakako su važan detalj, pogotovo one na koje volite bacit pogled prvo kada otvorite oči ujutro. Mogu sobi dati eleganciju, osobnost i moment sreće i bez obzira što je možda uvriježeno da najbolji „komadi“ zidnih dekoracija zauzimaju prostor dnevne zone, upravo je suprotno, najbolji i najvažniji neka budu u vašem najprivatnijem prostoru, ukoliko su u balansu s njim.

Foto: pixabay

I ono bez čega spavaća soba teško da bi imala svoju funkciju -  krevet. Birajte kvalitetan krevet i madrac jer o tome ovisi kvaliteta sna. Veličinu kreveta i njegovo pozicioniranje odredit će veličina prostora. Izbjegavajte prevelike krevete, ako njima zagušujete prostor tj. ako je prostor premalen onemogućavate prolaženje i smanjujete mogućnost elemenata za pohranjivanje stvari. Soba odaje dojam skučenosti, a možda to uopće nije. Krevet kojem su dvije strane naslonjene na zid nije najbolja varijanta, najbolje je da bude na sredini prostorije, ako je moguće, ali svakako da mu se može prići s obje strane.

Više slojeva prekrivača odgovarajućih boja daju dojam udobnosti i stilski mogu jako lijepo upotpuniti cjelokupnu sliku. Ne pretjerujte s jastucima.

I svakako, ali svakako, izbjegavajte nered. Uvijek možete u podnožju kreveta imati „klupicu“ koja stilski lijepo izgleda i može privremeno poslužiti za odložiti garderobu ili stolicu ili pak naslonjač. Ali samo privremeno. Višak garderobe i općenito stvari u spavaćoj sobi stvara nemir. Otvoreni garderobni ormari zanimljivi su, ali varljivi.

Foto: pixabay

Bilo bi poželjno da, ako ne morate, ne pohranjujete stvari ispod kreveta iako to može biti vrlo praktično.

Kako urediti svoj intimni prostor najviše je, kao i za sve ostalo, na vama. Ali s obzirom da je to mjesto gdje pozdravljate dan i završavate isti te se nadate mirnom snu i slatkim snovima, vrijedno je stvoriti jednu lijepu ravnotežu; i stilsku i funkcionalnu, a i energetsku.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije