Hit mjesto

Omiljena oaza Gornjeg grada s bogatom poviješću: Kavana Lav

Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/7
17.07.2017.
u 08:06

Visoki kupolasti svodovi, karakteristični za gornjogradski stil, veliki lukovi i izvorni obrambeni gradski zid iz 13. st. glavni su aduti interijera Kavane Lav, mjesta koje privlači svojim neodoljivim šarmom, ali i bogatom ponudom domaćih pića i delicija

U samom srcu zagrebačkog Gornjeg grada, na raskrižju Kamenite i Opatičke ulice nalazi se Kavana Lav, mirna oaza ukusnih domaćih zalogaja i mjesto bogate povijesti. Ulaz se smjestio u prelijepom zdanju gornjogradskog stila građenog s 13. na 14. stoljeće, čiji je vlasnik i graditelj bio grof Artur Nugent, sin velikog vojskovođe i pokrovitelja umjetnosti. Sama palača, koje je Lav dio, danas je zaštićeno kulturno dobro.

– Prostor je sam po sebi originalnog izgleda jer ga krasi kameni zid iz 13. stoljeća, visoki kupolasti stropovi i veliki lukovi između prostorija. Nešto namještaja naslijedili smo od prijašnjih vlasnika, a nešto smo dodali sami, poput bijelih Knoll stolova koje smo spojili s crnim stolicama od kovanog željeza. Za detalje i vizualni identitet zaslužna je dizajnerica Paulina Bahovec koja stoji iza brenda Harmonie, čiji je zaštitni znak unikatna paška čipka. U prostoru je korištena kao ukras na podmetačima za čaše, jastučnicama i cjenicima, a krasi i uniformu našeg osoblja – otkrio je Mario Agić, vlasnik i direktor Kavane Lav. Uživajte u kratkoj pauzi od gradske vreve na terasi koja nudi nesvakidašnji pogled na Kamenita vrata i prvu ljekarnu u Zagrebu “K crnom orlu”, koju je osnovao Niccolo Alighieri, unuk autora “Božanske komedije” Dantea Alighierija; upijajte romantiku gornjogradske idile uz velik izbor mješavina čajeva, kolača koje sami izrađuju, hrvatskih vina, ledenih cijeđenih sokova i ukusnih zalogaja.

– Poslužujemo dalmatinski pršut i sir, istarski kobasicu i sir s tartufima, slavonske delicije od kojih bismo izdvojili čvarke, buđolu i kulen. Uskoro planiramo ponudu proširiti na različite tapase i tapenade, tzv. finger food, ali u domaćoj verziji – objasnio je Agić. Osim što je omiljeno mjesto za kavu, u Lavu se održavaju koncerti, predstavljanja knjiga, izložbe, a nije čudno ni da zalutaju mladenci sa svatovima, s obzirom na blizinu Vijećnice.

Markova torta najpopularnija je torta od mrkve u gradu. Spravlja se svakodnevno po tajnoj recepturi, a osim mrkve, sastoji se i od oraha i ananasa s glazurom od kremastog sira. Tu je i bezglutenska Katarinina torta od banane i datulja, prelivena bijelom čokoladom, a u Lavu također možete probati dvije čokoladne poslastice: naziva Zmajska torta i Mokri zmaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije