NEZAOBILAZAN DETALJ

Vaši zidovi još uvijek zjape prazni? Nudimo vam inspiraciju

okviri u stanu
Foto: Thinkstock
1/12
24.01.2015.
u 08:30

I kad je minimalistički uređen, interijer bez umjetničkih slika, fotografija ili samo trendi praznih okvira izgledat će nedovršeno.

Čestio nam u stanu u kojem se nalazimo prvi puta za oko najprije zapnu detalji – jastuci na kauču, stolna lampa, cvijet na prozorskoj dasci, polica sa sitnicama...

Kao što nam život ljepšim čine upravo sitnice, tako je i s detaljima: oni su ono što interijer činim dobrim interijerom. Doista, ponekad od stana s osrednjim namještajem, detalji mogu učiniti čuda. Fotografije, umjetničke slike, dječji crteži, stare karte ili tek prazni okviri zanimljiva oblika koji su sada u trendu upravo su dio te priče o moći detalja.

Foto: pixabay
Jednostavna i jeftina (u smislu novaca) igra tankih užetom i raznobojnim kartonom učinit će vaš zid posebnim. Na ovakve kartone možete zalijepiti i fotografije.

Njihovo postavljanje u stanu je obično ono što ostavljamo za kraj, što je posve razumljivo. No, to završi tako da godinama ne stavljamo ništa na zidove, odgađajući od subote do subote taj posao koji zapravo ne iziskuje puno vremena. Za mnoge okvire ne trebate bušiti rupice, jer ih umjesto na zid možete staviti na prozorsku dasku, komodu ili okvir kamina.

Foto: pixabay
Okviri bez slika ne moraju biti obješeni na zidove, a isto tako ne moraju biti antikni, kičasti i rezbareni da bi bili primijetni i efektni

Noviji trendovi u uređenju diktiraju postavljanje uske police na zid na koju se onda poredaju slike. Naročito efektno jest kada se slike kombiniraju s ukrasima.

Drugi trend je postavljanje slika na pod. Kako biste ih fiksirali, možete ispred njih staviti ukrasni kamen ili neki drugi predmet.

Treći trend je uokvirivanje postera koje može naručiti preko interneta ili stavljanje praznih okvira. Naročito efektno jest kada su ti okviri posebnog dizajna – tako lakše dolaze do izražaja.

Foto: pixabay
Glomazni starinski okviri na lako uočljivim tapetama? Zašto ne?! Interijer u kojem okviri imaju stilsku poveznicu s ostalim detaljima ili namještajem pun su pogodak

Pravila koja valja slijediti:

1. Kao što vidite u našoj galeriji, naročitih pravila u postavljanju slika nema. Jedino uvijek pazite da budu u visini očiju ako ih stavljate na zid, a grupirati ih možete po vrsti (prema izgledu okvira, sadržaju, bojama...).

2. Ukoliko imate više okvira na jednom zidu različitih veličina, tada imajte u vidu da bi one veće trebale biti na višim mjestima, a manje na nižim, u visini očiju. Ali, to isto tako ovisi i kako ih komponirate te što je na njima.

3. Ako ih postavljate na prozorsku dasku ili neki drugi dio namještaja, vodite računa da okvir slike ne bude širi od namještaja jer će to izgledati nezgrapno.

4. Puno ćete postći u ugođaju i stiliziranju ako usposatvite poveznicu između namještaja i slika ili ostalih detalja te ako stvorite kompoziciju koja će stvoriti cjelinu.

>>Kreativnost za vikend: uokvirite svoj omiljeni citat

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije