Uljepšajte svoj dom

Ogledalo, ogledalce - savjetujemo kako odabrati pravi oblik i veličinu

Ogledalo, ogledalce - savjetujemo kako odabrati pravi oblik i veličinu
Foto: Dom i vrt
1/4
27.09.2017.
u 14:48

Kako dom uljepšati zrcalima, koja su nakon kupaonica osvojila i dnevne sobe te kuhinje.

U zrcalima se osim naših odraza zrcali i naš životni stil, ukus u uređenju doma, pa čak i – karakter. Puno ogledala, reći će popularna psihologija, može upućivati na osobu koja se, poput samog Narcisa, jako voli ogledati ili na one manje pretenciozne, koji se u svojoj koži jednostavno osjećaju ugodno. Kako god bilo, u mnogim se modernim domovima zrcala osim na tradicionalnim mjestima u kupaonici ili hodniku, mogu naći i u dnevnoj ili spavaćoj sobi, čak i u kuhinjama.

Skriva i otkriva

– Ogledala su vrlo praktičan i relativno jednostavan način da ukrasimo svoj životni prostor, da ga vizualno povećamo, damo mu dašak luksuza i elegancije, da neka mjesta ili stvari sakrijemo, a druga istaknemo – kaže diplomirana arhitektica Edita Geci.

– Recimo, visoki uspravni radijatori mogu se učiniti posve nevidljivima uz pomoć ogledala. Ogledala su rješenje i kad želimo naglasiti neki lijepi kutak u stanu, neku skulpturu, stolac, lampu ili slično, koji se inače ne vide na prvi pogled. Ogledalo postavljeno tako da se u njemu zrcale predmeti ili dio stana stvorit će nove vidike i izvući ih u prvi plan – ističe naša sugovornica.

Smatra i da je s ogledalima gotovo nemoguće pretjerati, dok god se poštuje nekoliko osnovnih pravila o njihovu rasporedu i stilu.

Igra sunčanih zraka

Sve, naime, ovisi o tome što se samim stanarima ponajviše sviđa.

– Ogledala se danas postavljaju, recimo, i na komad zida između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata, njima se kuhinjski elementi i oblažu. Isto kao i garderobni ormari, koji se ogledalima mogu obložiti ne samo s vanjske nego i s unutarnje strane. Zrcalima se može preurediti i ukrasiti stari namještaj odnosno njegovi dijelovi – nabraja arhitektica E. Geci.

– Od razlomljenog ogledala odnosno njegovih djelića mogu se dobiti zanimljivi ukrasi i detalji, koji će pod sunčanim zrakama u prostoru stvoriti zanimljivu igru svjetlosti. Ogledala su neiscrpan izvor inspiracije u uljepšavanju prostora.

Sve je utoliko bolje što se uz vještog staklara u susjedstvu i sami možemo upustiti u uređenje prostora pomoću ogledala. A pri tome nisu čak potrebne tisuće i tisuće kuna.

Izbjegavajte ogledala na suprotnim zidovima

S ogledalima kao elementom za uređenje i uljepšavanje prostora teško je pretjerati ili baš jako pogriješiti. Praktički postoji samo jedna kombinacija koja može učiniti da se ugođaj pokvari te da se stanarima i njihovim gostima boravak u takvu prostoru učini neugodnim. Stoga, svakako valja izbjegavati postavljanje ogledala na suprotne zidove. I to naročito velikih. No i manja ogledala tako postavljena mogu u prostoru stvarati osjećaj lelujavosti i nestabilnosti.

Lako se režu, valja pustiti mašti na volju

Ogledala se danas mogu aplicirati praktički na sve, od namještaja na kojem se ogledalom može obložiti samo jedna ladica do radijatora koji se ogledalom mogu učiniti posve nevidljivima. Komadićima ogledala mogu se obložiti velike vaze ili kreirati zidni detalji u kojima će Sunčeva svjetlost stvarati razne efekte. Od ogledala se, inače, relativno lako izrezuju razni oblici, a uz malo silikonskog ljepila mogu se napraviti čudesni detalji za dekoraciju.

Najvažnije je da je domaćinima ugodno

Ogledala davno više ne služe isključivo svojoj prvotnoj svrsi, ogledavanju. Kao ukras zrcala se naveliko koriste u uređenju restorana, trgovina, barova, noćnih klubova, ureda... U domovima su ogledala, također, odavno izišla iz kupaonica i hodnika i preselila se u dnevne i spavaće sobe ili čak i u kuhinje. Oko igre s ogledalima u prostoru nema puno čvrstih pravila, kazuju arhitekti. Važno je samo da se efekti koji se time postižu sviđaju domaćinima i da im čine ugodu.

Miješanje stilova 
i nijansi nije poželjno

Ljubitelji ogledala kao ukrasa trebaju znati da miješanje stilova nije poželjno. Kada izaberemo glavno, dominirajuće ogledalo u stanu i sva ostala bi trebala biti iste nijanse: klasično, sivkasto, žuto-smeđe i sl. Također, ako su rubovi obrađivani debljina iskošenja trebala bi biti podjednaka na svim ogledalima u stanu. Ogledala bi, inače, trebala biti usklađena sa svim staklenim površinama u domu. Uz, recimo, mat staklene površine u stanu idu ogledala s patinom.

NE PROPUSTITE: Želite povećati svoj životni prostor? Evo nekoliko trikova!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije