Chic

Odvažne boje i uzorci učinili su čudo u zadarskom stanu od samo 23 kvadrata

Foto: CROFOTO
1/14
09.12.2019.
u 06:00

Prilikom renovacije, mala kvadratura i visoki stropovi zahtijevali su puno promišljanja za lijepo uređenje garsonjere

Old Town CHIC u srcu Zadra, prostire se na 23 metra kvadratna, a iznajmljuje se od 2013. godine kada ga je dizajnirala Irena Miočić Končurat. 

Stanom male kvadrature dominiraju tamne nijanse plave i crne, ali i smeđa sofa kao protuteža kuhinji iste boje koja se nalazi nasuprot same sofe. 

Foto: CROFOTO

Kvadraturu apartmana čini i nisko potkrovlje s krevetom te kupaonica, a kroz sve se prostorije protežu iste boje, plava, crna i bijela, ali i isti uzorci. 

No, posebnost prostora ne čini samo njegov dizajn nego i sama zgrada.

"Zgrada unutar čijih se zidova, koji nose dugu i bogatu povijest, nalazi stan, po nekim zapisima sagrađena je oko 1780. godine, u samom centru grada Zadra", kazala je dizajnerica koja je istaknula kako je nit vodilja čitavog uređenja apartmana bilo, u postojećem stanju, zadržati duh prošlosti.

Foto: CROFOTO

Stan je organiziran tako da se odmah na ulazu nalazi mali hodnik u kojemu je s lijeve strane kupaonica i toalet, a s desne strane drvene stepenice za galeriju gdje se nalazi krevet i prostor iskorišten za ormar, a potom se iz hodnika ulazi u malu prostoriju u koju se pak uspjela smjestiti kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, kazala je.

Na samom ulasku u kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, s lijeve je strane, zid od vrha do dna obložen zrcalom te se doima širim nego to zaista jest. 

Foto: CROFOTO

"Stan je zatečen u vrlo lošem stanju, potpuno mračan i neudoban, a jedino što se sačuvalo od postojećeg stanja su kuhinja i kupaonica", tvrdi dizajnerica koja ističe kako je renovacija uključivala radove koji su podrazumijevali izbacivanje starog namještaja, uređivanje zidova, mijenjanje pojedinih električnih instalacija radi postavljanja nove rasvjete, mijenjanje boja zidova, stepeništa i drvenih obloga galerije, postavljanje zidnih tapeta i štukatura u vidu okvira, te postavljanje novih podova.

Sam apartman specifičan je i zbog kvadrature, ali i zbog mnoštva detalja. Naime, jedan je zid istaknut odvažnom bojom, a drugi je obložen tapetom otmjenog uzorka, a svaki je dekorativni predmet priča za sebe. 

Sofa je dekorirana ukrasnim jastucima istog uzorka koji se nalazi na jastucima na krevetu galerije, a na zid s tapetom istaknulo se čak nekoliko zlatnih okvira intrigantnih uzoraka.

Foto: CROFOTO

Kako bi se izvukla maksimalna funkcionalnost stana, namještaj je izrađen po mjeri, a dodan mu je blagovaonski stol koji može biti i/ili otok kuhinje, s kotačima za lakše izvlačenje i veću iskoristivost prostora. 

Prostor svojim gostima nudi centralnu poziciju u srcu starog grada u potpuno opremljenom studiju u blizini mora, no to nije ono na što je dizajnerica izrazito ponosna. 

"Uz minimalni budžet, stari smo stan doveli do lijepog prostora udobnog za turiste. Iako, mala kvadratura stana i visoki stropovi zahtijevali su puno promišljanja za lijepo uređenje garsonjere", kazala je.

 

Komentara 1

OL
@oldtownrooms
15:37 09.12.2019.

Hvala Matea za objavu... ako je netko zainteresiran za odmor u ovoj prekrasnoj garsonjeri slobodno me možete kontaktirati pod imenom @oldtownrooms na insta... Vaš KRUNO ⚓

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije