makover

Odlučili ste se za adaptaciju doma? Uz ovih 5 savjeta maksimalno ćete iskoristiti prostor

BoConcept
17.11.2021.
u 06:30

Za dobru iskoristivost prostora nije najvažnija kvadratura. Nerijetko su manji stanovi znatno iskoristiviji i lakše ih je namjestiti nego neke puno veće

Odlučili ste se na adaptaciju ili makeover doma? A znate li koji je ključan element za kvalitetu stanovanja? To je dobra iskoristivost i organiziranost stambenog prostora ključan je element za kvalitetu stanovanja. Raspored pojedinih prostorija, krovnih nagiba (ako se radi o potkrovlju) te položaj vrata, prozora i grijaćih tijela omogućit će veću ili manju iskoristivost stambenog prostora. Pa pri adaptaciji svakako vodite računa o tome.

Foto: BoConcept

Za dobru iskoristivost prostora nije najvažnija kvadratura. Nerijetko su manji stanovi znatno iskoristiviji i lakše ih je namjestiti nego neke puno veće. Razlog je tome dobar raspored prostorija i pojedinih elemenata koji će utjecati na postavljanje namještaja i opreme. Svaki stambeni prostor priča je za sebe i pruža različite mogućnosti za dobru iskoristivost. Kako ćete najbolje urediti i iskoristiti prostor, ponajprije ovisi o vama samima i vašem stilu života. Dobro bi bilo, kad kupujete stan ili kuću ili pak adaptirate postojeći stambeni prostor, napraviti analizu svojih potreba, prioriteta, želja i potencijala koji pruža određeni prostor. Nakon toga bit će lakše odlučiti se za onaj koji vam najbolje odgovara.

Foto: IKEA

Često se događa da je dnevni boravak opterećen s puno vrata i prozora, što otežava maksimalnu iskoristivost prostora. Potrebno je osigurati barem jednu cijelu površinu zida u prostoriji kako bi se omogućio željeni raspored namještaja u jednu kompoziciju. Raspored kuhinjskih elemenata najčešće je unaprijed definiran rasporedom instalacijskih priključaka. No, želimo li kuhinju maksimalno iskoristiti i prilagoditi prostoru i vlastitim potrebama, priključci se mogu premjestiti (ako je to potrebno) i prilagoditi optimalnom rasporedu uređaja. Kuhinja može biti pozicionirana na više načina, ovisno o tome kako diktira prostor. U manjim kuhinjama dobro su rješenje visoki elementi koji dosežu sve do stropa i koji stvaraju više prostora za odlaganje posuđa i namirnica.

Foto: IKEA

Za što bolju iskoristivost hodnika preporučuje se širina od 140 do 150 cm. Ova širina omogućuje postavljanje ugradbenog ormara dubine 50 do 60 cm, a ostatak od minimalnih 90 cm bit će dovoljan za prolaz. Ako je pak hodnik uži (110 do 120 cm), prostor iskoristite tako što ćete iznad ormarića za obuću postaviti police za odlaganje, za što vam je potrebno 20 do 30 cm.

Foto: Zara Home

U manjim prostorijama izbjegavajte puno namještaja, učinit će prostor vizualno manjim nego što jest. U spavaćoj sobi treba osigurati prostor za krevet i ormar većih dimenzija (ako hodnik ne zadovoljava sve potrebe za odlaganje stvari) te za nesmetan prolaz i otvaranje vrata. Ako pregrađujete prostor kako biste dobili dodatnu spavaću sobu, trebate uzeti u obzir da prostorija mora imati najmanje šest kvadrata kako bi se osigurala dovoljna količina svježeg zraka. Soba mora imati i prirodno osvjetljenje.

1/7

1. Kako biste što bolje iskoristili stambeni prostor, potrebno je “pametno” projektirati namještaj. Predvidite puno polica i ormara za odlaganje stvari, koje će uvijek dobro doći. Pazite samo da namještaj vizualno ne zatvara prostor, birajte bijelu i svijetle boje. Izradom namještaja po mjeri iskoristit ćete svaki centimetar prostora.

2. Prihvatite činjenicu da u mali stan neće stati sve što poželite. Stoga se odlučite kojim funkcijama ćete dati prednost u stanu. Dobro razmislite je li bolje imati komotan dnevni boravak s trosjedom na razvlačenje, namijenjenim za svakodnevno spavanje ili ćete odvojiti spavaonicu na štetu dnevnog boravka.

3. Pazite da stan bude dobro projektiran i da sve prostorije budu proporcionalne. U malim stanovima izbjegavajte prevelike kuhinje i kupaonice te pazite da se dragocjeni kvadrati ne gube na nepotrebne hodnike.

4. Ako visina prostora dozvoljava, možete napraviti galeriju koja će stvoriti dodatno mjesto za spavanje, radni kutak ili pak za odlaganje stvari. Ovako iskorištena visina prostora, osim što donosi funkcionalnost, izgledat će i atraktivno.

5. Ponekad sitnice kao što su prekidači i utičnice mogu stvarati probleme kod rasporeda namještaja. Stoga uzmite i to u obzir kad projektirate instalacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije