U CENTRU LJUBLJANE

Odlična kuća - sve se vrti oko atrija

kuća ljubljana
Foto: Mateja Jordovič Potočnik
1/21
28.02.2020.
u 07:00

Kuća u centru Ljubljane od 120 m2 stilski savršeno spaja prirodne elemente s urbanim štihom i trendi detaljima te su sve prostorije u njoj okrenute prema atriju

Novosagrađena kuća u Ljubljani od 120 m2, uz rijeku Gradaščicu, ima jednostavan, no vrlo zanimljiv koncept budući da se sve prostorije otvaraju u unutrašnji atrij, što je uvelike odredilo njezino uređenje – odabir boja, materijala i raspored namještaja.

Svi ti elementi nastojali su ići ukorak s atrijem ispunjenim zelenilom. To je i bila namjera dizajnerskog Studija GAO – da unutrašnji stil kuće potpuno korespondira s eksterijerom. Sretna okolnost bila je da su i želje vlasnika išle u tom pravcu.

– Stil je definiran prirodom, ali u urbanom duhu budući da se kuća nalazi u sklopu uređenog naselja i svega kilometar od centra grada. A upravo to su htjeli i vlasnici, da njihov dom bude opušten i životan interijer u koji će gosti rado navraćati – kaže Petra Zakrajšek iz Studija GAO.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Vlasnici su, naime, ugostitelji i često u svome domu priređuju druženja i večere pa je u dnevnoj zoni naglasak stavljen na blagovaonicu i kuhinju, a ne boravak kako to obično biva. Otvoreni prostor društvene zone, korištenje prirodnog drveta, bakrenih visilica i tapecirane klupe doprinijeli su sofisticiranoj, ali i domaćoj atmosferi.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

– Kuća jednostavno diše i u njoj se neprestano osjeća toplina što odgovara otvorenom stilu života koji vodi ova tročlana obitelj – ističe dizajnerica. Kako bi se prema funkcijama vizualno odijelio prostor open spacea i dobila privatnost, stavljeni su minimalni vizualni efekti: između boravka i kuhinje to su hrastove letve koje su ujedno i vertikalni mini vrt za svježe začine koje vlasnica koristi svakodnevno u kuhanju.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Isto tako, šank tamne boje s barskim stolcima dijeli kuhinjski i blagovaonički dio. S druge strane kuće nalaze se kupaonica te tri spavaće sobe – glavna roditeljska, dječja i gostinjska. Spavaonice su ujedno jedine sobe u kojima postoje zavjese, a uređenje je vođeno namjerom da se postigne harmonija i ravnoteža. Samo opremanje bilo je ograničeno budžetom.

– Dogovorili smo se s vlasnicima da zbog toga nećemo kupovati skupe dizajnerske komade, nego ćemo ići na kvalitetu materijala i izvedbe – ističe Petra Zakrajšek dodajući kako je gotovo sav namještaj rađen po mjeri.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

 

Komentara 1

DO
doktorica
01:14 08.02.2019.

djeluje prilično hladno,nema one prave kućne atmosfere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije