Adaptacija

Odličan spoj stare i nove arhitekture u stanu u Antwerpenu

Foto: Holiday Architecture
1/9
03.01.2019.
u 08:40

Stara kuća prilagođena je modernom načinu života no ipak je zadržala neke obrise starog zdanja, poput drvenih greda na stropovima

Stare zgrade imaju svoj šarm, no problem s njima su stare instalacije koje zahtijevaju opsežnu adaptaciju. No, ako je adaptacija temeljita rezultat je fantastičan, prije svega zbog visokih stropova.

Foto: Holiday Architecture

Primjer je takve adaptacije kuća u staroj gradskoj jezgri belgijskoga grada Antwerpena. Naime, osim što izgleda predivno ova kuća ima i svoj café bar koji je na raspolaganju samo gostima. Nakon opsežne obnove, kuća je potpuno zablistala i danas može primiti do deset osoba koje će ovdje uživati u odmoru. Kako je riječ o staroj gradnji, neke su vizure zadržane u interijeru, koji je ipak prilagođen današnjem načinu života i opremljen minimalističkim namještajem.

Foto: Holiday Architecture

Bijela boja dominantna je u prostoru, a naglašena je drvenim detaljima te djelomično ogoljelim detaljima koji pokazuju kakvo je stanje kuće bilo prije same adaptacije. Već spomenuti visoki stropovi iskorišteni su za gradnju galerije koja je poslužila kao dodatni prostor za spavanje. Prostrani dnevni boravak, koji je vizualno središte kuće, cijeli je dan okupan prirodnom svjetlošću zahvaljujući velikim prozorima koji se protežu preko cijelog zida. Topla atmosfera postignuta je ugradnjom kamina te biranim detaljima u bež tonovima koji ublažavaju namještaj koji koketira s industrijskim stilom.

Foto: Holiday Architecture

U svrhu stvaranja topline u prostoru korišteni su i brojni drveni komadi namještaja i tkanine različitih tekstura i neutralnih tonova tako da vizualno ni jedan detalj ne iskače. Dio kuće u kojem je smješten kafić slijedi filozofiju uređenja interijera, pa tako i njime dominira industrijski stil uređenja, a posebnost su stolci koji podsjećaju na one iz školskih učionica. Stare drvene grede koje čine nosivu konstrukciju kuće nisu “zakamuflirane” nego obojene u prirodnu boju drveta čime se još više naglašava atraktivnost, ali i dugovječnost spomenutog prostora. Ukratko, jako dobar primjer adaptacije i osuvremenjenja stare kuće na moderan način!

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:45 03.01.2019.

Plijesan dizajn.da li su crne plijesni od prije ili je zid naknadno oplijesnivljen.i te cigle su isprva bile zgodan detalj ali sad kad su postale obavezne više i nisu nešto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije