Božićna jela, bor, božićno drvce tradicionalno se ukrašavaju tijekom blagdana, no taj običaj da se u dom unosi svježe zimzeleno bilje korijene vuče iz slavenske mitologije. Okićeno drvce središnje je mjesto svakoga doma u vrijeme blagdana i obično se obitelj okuplja oko njega.
I obitelji slabijeg imovinskog stanja i one u skućenijim prostorima neizostavno će sebi priuštiti makar koju granu zimzelenog drveća kako bi imali pravi, topli blagdanski štih u svome domu. Naročito se tomu vesele najmanji, ali i odrasli puno ne zaostaju u oduševljenju jer ih uređena drvca i sav taj blagdanski šušur stvoren od dekoracija podsjećaju na djetinjstvo i budi nostalgiju.
Mnogi svake godine iznova u ovo vrijeme dvoje kakvo drvce odabrati, a odluku je sve teže donijeti jer je ponuda sve veća. Uz onu osnovnu dilemu – odabrati živo ili umjetno drvce, premišljamo se hoće li naš dnevni boravak, blagovanje ili hodnik krasiti bor ili pak jele i smreke koje se kod nas najčešće ukrašavaju te u kojoj će boji biti.
Naime, od prije nekoliko sezona u ponudi umjetnih drvaca pojavile su se ružičaste, ljubičaste, bijele i druge nijanse za koje se odlučuje sve veći broj ljudi.
Foto: Thinkstock
Ono što svakako prilikom odabira trebate imati u vidu, osim veličine i specifičnosti prostora u koji ga smještate, jesu prednosti i nedostaci svake vrste drvca.
Tako su, primjerice, umjetni borovi ekonomski najisplativiji i s njih ne otpadaju iglice koje stalno morate usisavati, ali nemaju onaj specifičan miris svježine zimzelenog drveta. No, noviji modeli umjetnih drvca su vrlo vjerne replike pojedinih vrsta, da izgledaju savršeno.
Foto: screenshot
Rezana drvca imaju prekrasan miris i najčešći su, ali i najgori izbor jer drvce nakon blagdana završi na smetlištu, što je vrlo neodgovorno ponašanje prema okolišu. Usto, osipaju se iglice – iznimka su jedino jele.
Drvce u tegli najbolji je ekološki izbor jer tako osim svježeg i atraktivnog drvca, čuvamo okoliš i dajemo šansu biljci da nastavi svoj život nakon blagdana. Ali, prije kupnje razmislite gdje ga možete zasaditi ili pokloniti nekome tko će mu naći mjesta u svome vrtu, okućnici, vikendici...
Foto: screenshot
Foto: Living
U tome će vas vjerujemo, posebno nadahnuti dva zagrebačka interijera zaodjevena u blagdansko ruho te uređenje blagdanskog stola. Kako bismo zadovoljili različite ukuse i estetske senzibilitete naših čitatelja, nudimo četiri varijante blagdanskog stola nakon kojih ćete se možda i naći u dvojbi jer jednostavno nećete moći odlučiti koji stil odabrati.
Osim prigodnih blagdanskih tema, vodimo vas u u jedan novotvoreni zagrebački kafić osobite atmosfere, učimo kako skuhati punč i kuhano vino te savjetujemo kako urediti i osmisliti svoja potkrovlja.
>>Prijedlozi za posve drugačija božićna drvca