Vrijeme za odluku

Vječna dvojba: živo ili umjetno božićno drvce?

božićno drvce
Foto: Thinkstock
1/5
25.11.2019.
u 06:06

Ponuda božićnih drvca sve je veća – uz standardne koje koristimo iz godinu u godinu, dolaze novi umjetni modeli u različitim bojama i materijalima

Božićna jela, bor, božićno drvce tradicionalno se ukrašavaju tijekom blagdana, no taj običaj da se u dom unosi svježe zimzeleno bilje korijene vuče iz slavenske mitologije. Okićeno drvce središnje je mjesto svakoga doma u vrijeme blagdana i obično se obitelj okuplja oko njega.

I obitelji slabijeg imovinskog stanja i one u skućenijim prostorima neizostavno će sebi priuštiti makar koju granu zimzelenog drveća kako bi imali pravi, topli blagdanski štih u svome domu. Naročito se tomu vesele najmanji, ali i odrasli puno ne zaostaju u oduševljenju jer ih uređena drvca i sav taj blagdanski šušur stvoren od dekoracija podsjećaju na djetinjstvo i budi nostalgiju.

Mnogi svake godine iznova u ovo vrijeme dvoje kakvo drvce odabrati, a odluku je sve teže donijeti jer je ponuda sve veća. Uz onu osnovnu dilemu – odabrati živo ili umjetno drvce, premišljamo se hoće li naš dnevni boravak, blagovanje ili hodnik krasiti bor ili pak jele i smreke koje se kod nas najčešće ukrašavaju te u kojoj će boji biti.

Naime, od prije nekoliko sezona u ponudi umjetnih drvaca pojavile su se ružičaste, ljubičaste, bijele i druge nijanse za koje se odlučuje sve veći broj ljudi.

Foto: pixabay

Ono što svakako prilikom odabira trebate imati u vidu, osim veličine i specifičnosti prostora u koji ga smještate, jesu prednosti i nedostaci svake vrste drvca.

Tako su, primjerice, umjetni borovi ekonomski najisplativiji i s njih ne otpadaju iglice koje stalno morate usisavati, ali nemaju onaj specifičan miris svježine zimzelenog drveta. No, noviji modeli umjetnih drvca su vrlo vjerne replike pojedinih vrsta, da izgledaju savršeno.

Foto: screenshot/facebook

Rezana drvca imaju prekrasan miris i najčešći su, ali i najgori izbor jer drvce nakon blagdana završi na smetlištu, što je vrlo neodgovorno ponašanje prema okolišu. Usto, osipaju se iglice – iznimka su jedino jele.

Drvce u tegli najbolji je ekološki izbor jer tako osim svježeg i atraktivnog drvca, čuvamo okoliš i dajemo šansu biljci da nastavi svoj život nakon blagdana. Ali, prije kupnje razmislite gdje ga možete zasaditi ili pokloniti nekome tko će mu naći mjesta u svome vrtu, okućnici, vikendici...

 

Komentara 5

VI
Vito
09:07 02.12.2018.

Vječna dvojba: živo ili umjetno božićno drvce? ::: Stvarno zanimljivo postavljena dvojba - Od čega, od kojeg materijala, je napravljeno umjestno božično drvce -- PLASTIKA -- Sad je pitanje: želite li raspadanje plastike u stanu??? __ Plastika se raspada pa mikro dijelovi lebde po sobi i vi ih udišete __ Živo drvce je isključivo ono koje ima korijen u zemlji koja je u lončanici. __ Takvo dvce zahtijeva najmanje 1 litru vode dnevno, ovisno o debljini debla - poželjno je 7 litara za visinu iznad 1 metra. __ Posječeno drvo možete metnuti u lavor i napuniti ga vodom pa će i ono ostati jedno vrijeme "svježe", neće mu odmah otpadati iglice te će te ga lakše i "čišće" iznijeti iz kuće na ulicu.

LJ
ljutko
09:31 02.12.2018.

Miris Božične jelke u sobi,neprocijenjivo

Avatar adminjepeder
adminjepeder
10:10 02.12.2018.

Živo. Raste pored ulaza u kuću već 10-ak godina, jeste da svakih par godina (pa i ove) moram kupiti veće lampe ali ipak je drukčiji neko komad plastike (a i nije onako savršen).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije