18.02.2019. u 12:59

Ako želite postići elegantan, stilski uređen interijer, birajte dvoslojne zavjese od kojih će gornji materijal biti tkanina od brokata ili baršuna

Osim što štite od sunca i znatiželjnih pogleda, zavjese unose toplinu u dom. Dojam koji želite postići pri uređenju doma uvelike ovisi o izboru zavjesa.

Prije same kupnje zavjesa jasno odredite koju funkciju treba zadovoljiti određena tkanina. Hoće li to biti samo estetska funkcija pa ćete birati lagani prozirni materijal, materijal koji djelomično zamračuje prostoriju ili pak materijal koji u potpunosti može zamračiti prostoriju.Tkanine za zavjese mogu biti od prirodnih ili umjetnih materijala. Trebate imati na umu da se zavjese od prirodnih vrsta materijala kao što su lan i pamuk teže održavaju te ih je potrebno peglati nakon svakog pranja, dok se one od umjetnih materijala lakše održavaju i znatno su jeftinije. Da biste postigli elegantan, stilski uređen interijer, birajte dvoslojne zavjese od kojih će gornji materijal biti tkanina od brokata ili baršuna koja će padati po podu ili će njena dužina biti tik do poda ili do 1,5 cm i ne smije biti kraća. Moderniji interijeri zahtijevaju jednostavnije, laganije, poluprozirne materijale od lana i pamuka.

Foto: Promo fotografije
Slobodno pustite zavjese da se vuku po podu, puno je gore da su kratke

Boju zavjesa možete birati tako da se stopi s bojom ostalih elemenata u interijeru ili pak suprotno, da se ističe i bude dojmljiva. Harmoniju boja postići ćete ako uskladite sve boje tkanina u prostoru, a posebno tepiha i zavjesa. Intenzivnija boja zavjesa od prozirnog materijala, propuštanjem Sunčeve svjetlosti izvana, obojit će cijelu prostoriju. Ako namještaj u vašoj sobi ima naglašenu teksturu i puno detalja ili je možda tepih s izraženim motivima i s puno različitih boja, birajte jednostavne zavjese bez uzoraka u neutralnoj boji bez detalja. Vrijedi i suprotno, jednostavan prostor bez puno detalja i boja zahtijeva dominantne zavjese s krupnim printom i naglašenom teksturom.

Foto: Promo fotografije
Danas su popularne povlačne zavjese nalik na rolete – lako se održavaju

U novije vrijeme dosta su popularne panel zavjese koje se dobro uklapaju u moderan, minimalistički uređen interijer. Prednost im je što troše malu količinu tkanine, lako su pomične i brzo se montiraju. Moglo bi se reći da su danas posebnu popularnost postigle rimske zavjese. To su podizni paneli koji su prepoznatljivi po horizontalnoj podjeli plohe. Umetanjem drvenih ili metalnih štapova u ušivne šliceve omogućuje se podizanje zavjese prema gore, istodobno s obje strane, slažući je poput jedra. Dekor zastor je tkanina gušća od one standardne i koristi se za zatamnjivanje prostora. Osim toga, može služiti samo kao dekorativni element ako se želi postići stilski ili klasičan ugođaj doma. Može se postavljati samostalno ili u kombinaciji s jednim slojem laganih zavjesa.

>>Imate li neugledan hodnik? U ovih 5 koraka učinite ga ljepšim!

Komentara 4

PE
penig
21:47 14.05.2018.

yxcyxc

PE
penig
21:47 14.05.2018.

yxcyxc

PE
penig
20:40 14.05.2018.

dfdfvvf

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije