RUSTIKALNI DRAGULJ

Od ruševine do prave ljepotice: novi život stare kamene kuće

kuća bribir tomljenović
Foto: Nel Pavletić
1/37
08.08.2015.
u 08:30

Kako je bračni par Tomljenović nakon temeljite adaptacije sam uredio svoju ljetnu rezidenciju u Bribiru

Nakon tri godine, ovo je prvo ljeto u kojem supružnici Tomljenović, doista uživaju u svojoj vikendici i njezinoj prvotnoj namjeni, a to je odmor. Do sada su vrijeme provedeno u kući u Bribiru provodili radno, adaptirajući je i namještajući.

Njihova kamena kuća, koju su prije nekoliko godina kupili u poluruševnom stanju danas je pravi mali rustikalni dragulj, u kojem je sačuvano sve ono vrijedno što je tradicijsko graditeljstvo dalo u ovim krajevima. Usput su ga nadogradili komadima namještaja i detaljima koji se što vjernije uklapaju u taj stil, a njih su zatekli dijelom u kući, pronašli na okolnim smetlištima ili kupovali po sajmovima.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

- Kada mještani dođu u posjet, pitaju se otkud nam ovakav divan namještaj, a mi im odgovaramo da je to ono što su oni izbacili iz svojih kuća – govori nam kroz smjeh vlasnik Moreno Tomljanović, koji je sa suprugom Danni prije 10 godina doselio u Hrvatsku. Glavna baza im je kuća u Voloskom nedaleko od Opatije, a kada dođe ljeto i njihovo se mjesto napuni turistima, Tomljanovići bježe u svoje mirno utočište koje nudi idealan odmor.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Osim opuštanja, supruga Danni svoje bribirske dane provodi u uređenju okućnice i vrta, a Moreno u pisanju. Trenutno je u kući bučnije nego inače jer su im u posjet došli unuci iz Amerike. Tamo je gospodin Moreno otišao kao dijete te se oženio za Amerikanku Danni koja je toliko zavoljela Hrvatsku i našu obalu da su se nakon umirovljenja odlučili trajno preseliti u nju.

Nakon kuće u Voloskom tražili su kućicu u Primorskom zaleđu i otkrili jednu takvu upravo Bribiru.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

- Osvojila nas je ova tišina i kombinacija blizine mora i brda. Ispred nas je Novi Vinodolski i Crikvenica, udaljeni oboje po pet kilometara, a iza nas Gorski Kotar – govori Moreno. Nakon temeljite adaptacije koja je uključivala novo krovište, instalacije i podne obloge, Tomljenovići su pristupili opremanju kuće, a u tome je glavnu ulogu imala supruga Dani, inače dizajnerica po struci.

Svih 140 četvornih metara, koji uključuju i prizemni dio koji je nekada bio štala, pomno su osmišljeni i iskorišteni, a poseban šarm kući daje unutarnje dvorište koje će iduće godine dobiti i bazen.

Komentara 2

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
12:34 08.08.2015.

Divno, moze kava?

AN
anitatojcic
09:35 09.08.2015.

Predivno i u duhu mjesta i vremena. Jedina kritika je na kozu bivsih vlasnika koja je na podu (u staroj stalici) suvisno i stvarno nije u istarskom duhu osim ako vlasnici ne obozavaju Nadana. Sve ostalo prrredivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije