DOMAĆI PRESTIŽ

Objavljene nominacije za najbolje arhitektonske radove u 2015.

nagrade hrvatska arhitektura
03.03.2016.
u 18:33

Hrvatsko udruženje arhitekata objavilo je listu onih radova koji su ušli u trku za najbolja ostvarenja u protekloj godini iz područja arhitekture

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavilo je nominacije za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2015. Između 85 radova, koliko ih je pristiglo na natječaj, najbrojniji su, očekivano, bili oni iz segmenata interijera te obiteljskih kuća i javnih zgrada.

Ono što svakako iznenađuje jest velik broj prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture, jih čak 13. Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, dipl. ing. arh., voditelj Stručnog savjeta UHA-e; Bojan Bilić, dipl. ing. arh.; Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh.; Sabina Sabljić, dipl. ing. arh.; Dean Stubnja, dipl. ing. arh. i Ana Šverko, dipl. ing. arh.

Na konferenciji za novinare UHA je objavila i ovogodišnju dobitnicu nagrade za životno djelo – dr. sc. Hildegard Auf-Franić. Nominirani projekti konkuriraju u četiri kategorije – u onoj za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nalaze se Muzej vučedolske kulture, pogon mrijestlišta u Ninu te tržnica i ribarnica Vodice.

Na području stambene arhitekture to su kuća u ulici Zelenjak, kuća za odmor na Silbi, stambeni objektKuća 032 i POS naselje u Mokošici te Stone House, nagrađene na Salonu arhitekture 2015. Za najbolje oblikovanje i unutarnje uređenje nominirani su hotel Adriatic, restoran i kuhinja Pine Beach Resort te spomen-obilježje Gordanu Ledereru. Za nagradu u segmentu kritičkih i publicističkih radova o arhitekturi natječu se monografija Dobrović in Dubrovnik, Hrvatska moderna arhitektura između dva rata te zbirka eseja O busenu trave pod stopalom.

Pogledajte nominirane radove!

Kategorija u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva:

Muzej Vučedolske kulture, Vukovar, Radionica arhitekture + Vanja Ilić

Pogon mrijestilišta u Ninu, Iva Letilović i Igor Pedišić

Tržnica i ribarnica Vodice, Dinko Peračić

Kategorija najuspješnijeg ostvarenja na području stambene arhitekture:

Kuća u ulici Zelenjak, Zagreb, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić

Kuća za odmor na Silbi, Iva Letilović i Igor Pedišić

Stambeni objekt Kuća 032, Zagreb, Danijel Marasović i Filip Pochobradsky

Foto: Damir Fabijanić
Stone House, Lukovo Šugarje, Davor Mateković

Stambeno naselje po programu POS, Dubrovnik, Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas

Kategorija najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja:

Restoran i kuhinja Pine Beach Resort, Pakoštane, Dražen Juračić i Jelena Skorup

Hotel Adriatic, Rovinj, Studio Franjić i Šekoranja + Studio 3LHD

Slomljeni pejzaž - spomen obilježje Gordanu Ledereru, Hrvatska kostajnica, Kata Marunica i Nenad Ravnić + Petar Barišić, akademski kipar

>>Pogledajte najbolje od hrvatske arhitekture u 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije