dom iz snova

Novo lice starog građanskog stana, luksuz i udobnost na prvom mjestu

Foto: Sanja Jagatić
1/8
29.07.2023.
u 07:00

Uređenje ovog zagrebačkog stana potpisuje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec koja je uspjela spojiti, vrlo uspješno, klasične i moderne elemente

Novi trendovi u uređenju interijera donose klasiku, profinjenu atmosferu građanskih salona te raskoš i eleganciju hotelskih soba, ali u sasvim novom, svježem ruhu. Ovo modernizirano iščitavanje retrostilova koji su vratili baršun, mramor, štukature i sjajne površine plemenitih materijala poput zlata i bakra u domove isprva je nailazilo na suzdržanost, no dizajnerica Mirjana Mikulec otkrila nam je kako je stil modernizirane klasike postao najpoželjniji kod njezinih klijenata.

Foto: Sanja Jagatić


Dizajn interijera je nepredvidiv i često se puta dogodi da baš oni trendovi kojima u početku pristupamo s najvećom skepsom, s vremenom postanu dugogodišnji vladari interijera. To bi se lako moglo dogoditi s klasikom koja se na velika vrata vraća u uređenje interijera – objašnjava dizajnerica.

Njezin studio nedavno je opremio upravo jedan takav stan koji se nalazi u središtu Zagreba i novi je dom četveročlanoj obitelji. Zatečeno stanje nije bilo nimalo impresivno i temeljita adaptacija bila je nužna u prostoru površine 170 četvornih metara budući da u njemu ništa nije mijenjano desetljećima.

Foto: Sanja Jagatić


Podne i zidne obloge bile su dotrajale, baš kao i instalacije, a o namještaju i opremi kuhinje i kupaonice da i ne govorimo. Pored toga, bila je potrebna nova organizacija prostora i prenamjena soba, što je čest slučaj u starim građanskim stanovima koji imaju vrlo nelogičan raspored za današnje standarde življenja. Stoga smo srušili nekoliko zidova kako bismo povezali kuhinju i blagovaonicu s dnevnim boravkom te dobili još tri kupaonice koje su potpuno zadovoljile potrebe obitelji. Stan je tako postao funkcionalniji te smo dobili dvije zone, društvenu i intimnu – ističe dizajnerica dodajući kako se kružni koncept stana nije mogao potpuno izbjeći.

Foto: Sanja Jagatić

Tako su dnevna soba i glavna, roditeljska spavaonica ostale povezane vratima. Ostatak stana čine dvije dječje sobe te prostrani hodnik u kojem je smješten kubus unutar kojeg je garderobni prostor s ormarićem za cipele, vešerajem i skladišnim prostorom u kojem se nalaze usisavač, daska za peglanje, košara za prljavo rublje, sredstva za čišćenje...

Foto: Sanja Jagatić

Kako bi ovaj dio stana izgledao što atraktivnije, fronte kubusa od iverala presvučene su elegantnim tamnim staklom, što je stvorilo iluziju prostornosti.

U ovom prostoru mjesta se našlo i za gostinjski WC.

Sljedeći idejno rješenje, hodnik i salon su se spojili te se unutar prostora kreirao kvadratni oblik od 29 četvornih metara koji vodi u sve prostorije peterosobnog stana. Ovaj ulazni dio, zbog svoje praktičnosti, ali i estetike, naročito keramičkih pločica velikih dimenzija kombiniranih s parketom, mnogima je najdraži dio stana – ponosno kaže dizajnerica.

Foto: Sanja Jagatić

Vlasnicima se posebno svidjela moderna interpretacija klasike i miješanje klasičnog s modernim stilom.

Pored štukatura, koje su idealni ukrasi za stanove s visokim stropovima te čine poveznicu s vremenom nastanaka interijera, tu su i modernizirani klasični elementi poput namještaja presvučenog baršunom te guste nadzavjese od istog materijala, kreveti s visokim i naglašenim tapeciranim uzglavljima, elegantni električni kamin, samostojeća kada u jednoj od kupaonica i mnogi drugi – ističe dizajnerica dodajući kako je većina namještaja u stanu rađena po mjeri.

Foto: Sanja Jagatić

Tako se maksimalno iskoristio prostor stana u kojima prevladavaju neutralni tonovi sive, bijele i bež uz dodatke tamnozelene.

Uz trendi smaragdno zelene, tu su i akcenti u smeđim, nježno ružičastima, crnim nijansama te zlatni, srebrni i bakreni premazi koji su osvježili i podigli prostor i dali mu dinamiku.

Foto: Sanja Jagatić

Tamni tonovi, kao i sve dekoracije i bogati, teški materijali nimalo ne opterećuju niti zagušuju prostor jer su vješto dozirani, a veliki saveznik su im bili i visoki stropovi i velika kvadratura prostorija.

Poseban naglasak stavljen je na rasvjetna tijela, kako ona osnovna tako i ambijentalna, što je doprinijelo željenoj atmosferi ugode i raskoši, koja se ogleda u svakoj prostoriji doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije