uz dunav

Niču kuća i muzej posvećeni Balaševiću, pogledajte kako će izgledati

Bevk Perović Arhitekti
08.01.2022.
u 07:00

Najboljim je proglašen idejni projekt ljubljanskog studija Bevk Perović, nazvan “Atelje snova Đorđa Balaševića”. Muzej će biti u Balaševićevom rodnom Novom Sadu

Ubrzo nakon smrti poznatog pjevača, Đorđa Balaševića, u veljači prošle godine, krenula je incijativa i počeli planovi za gradnju njegova muzeja te je ubrzo raspisan natječaj. Najboljim je proglašen idejni projekt ljubljanskog studija Bevk Perović, nazvan “Atelje snova Đorđa Balaševića”. Muzej će biti u Balaševićevom rodnom Novom Sadu. Novosadska gradska skupština prihvatila je plan renoviranja Sveučilišnog parka na obali Dunava, u sklopu kojega će se nalaziti i muzej posvećen preminulom kantautoru.

Iako su gradske vlasti odbile niz prijedloga lokalnih strukovnih i aktivističkih udruga, koje su predlagale alternativnu lokaciju za muzej, djelomično je usvojen zahtjev obitelji Balašević, koja je tražila da se u sklopu građevine nađu kafić, suvenirnica i 11 soba za smještaj turista.

Kako javlja portal 021.rs, urbanistički plan u sklopu parka predviđa muzej od više stotina kvadrata posvećen Balaševiću. U planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijsku dvoranu i druge prostorije, a predviđena je prizemna građevina od 300 kvadratnih metara.

U međuvremenu, održana je i prezentacija idejnog rješenja kojoj je nazočila obitelj Balašević, ali i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, koji je najavio da će Grad Novi Sad u potpunosti podržati izgradnju muzeja.

Fotografiju s prezentacije idejnog rješenja objavila je i Balaševićeva supruga Olivera, koja je tom prilikom izjavila: 'Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno nije... konačno - jer Đorđe je naša prošlost i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost'.

Foto: Bevk Perović Arhitekti

Objekt ‘Atelje snova Đorđa Balaševića’, kako se navodi u projektu, bit će više od kuće i više od muzeja. Predviđeno je da se muzej pjevaču podigne u blizini Dunava, a u okviru parka novosadskog kampusa i zgrade Rektorata.

Foto: Bevk Perović Arhitekti

Kako su naveli arhitekti, riječ je objektu koji je više od kuće i više od klasičnog muzeja. Zamišljen je kao platforma koja će se stalno mijenjati – izgledat će kao otvorena poklon kutija koja uvijek nudi neko iznenađenje.

Foto: Bevk Perović Arhitekti

Na površini dimenzija 20×25 metara nalazit će se na svojevrsnom pijedestalu, ploči koja će muzej izdvajati iz okruženja parka, a istodobno će imati i ulogu trijema.

U unutrašnjosti se planira centralna dvorana u prizemlju te veliko stubište koje će biti tribina za sjednje, dok će prvi kat biti predviđen za memorijalne sobe.

Foto: Bevk Perović Arhitekti

Zanimljivost ovih soba jest da će svaka od njih nositi naziv neke od Balaševićevih pjesama – ‘Ne lomite mi bagrenje”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Djevojka sa čardaš nogama”, “Boža zvani pub”, “Život je more” i druge.

Foto: Bevk Perović Arhitekti

Dodatna posebnost “Ateljea snova” jest njegov krov – zamišljen je kao kupola kroz koju će posjetitelji iz jedne od prostorija promatrati Mjesec.

“Krovna terasa muzeja predstavlja svijet snova Đorđa Balaševića, isprepleten simbolima. To je točka dodira pjesnika i grada, pjesnika i neba”, ističu arhitekti u projektu.

Foto: Bevk Perović Arhitekti

Interijer će biti povezan s eksterijerom tako što će prizemlje biti spojeno s parkom u kojem će biti posađeno drveće i cvijeće koje je Balašević pjevao u svojim pjesmama – bagrem, orah, breza…

Komentara 2

ZG
Zeljko Grabar
15:01 08.01.2022.

Evo sad nove meke za jugonostalgicare pa kad muzej bude gotov mogu na kartu njima uvijek neprezaljenih destinacija staviti uz Beograd i Novi Sad. Sad ce valjda Varazdinci odahnuti jer nece trebati graditi spomen svom "pevacu" na Dravi kako je to jedna "inicijativa za Balasevica" zamislila. Mozda im sad ostanu ipak Kinezi iz Beograda koji ce rijesiti Cehokove bale otpada a oni od reciklirane plastike onda pokrenuti proizvodnju kipica sa likom Balasevica.

Avatar Cohen
Cohen
14:06 08.01.2022.

Sad ćemo Pule, Ljubljane i Zagrebe zamijeniti Novim Sadom.. Lijepo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije