Kako interijer urediti bezvremenski…

Neutralne boje, provjereni dizajnerski komadi i birani detalji recept su za klasiku

mikulec
07.03.2014.
u 00:00

Krenite od jednog komada namještaja i priču gradite oko njega

Urediti dom da izgleda moderno i svježe i desetljeće nakon uređenja želja je većine vlasnika domova. Dok neki interijeri izgledaju potrošeno i staro već nakon nekoliko godina, neki drugi i nakon više desetljeća izgledaju svježe i moderno baš kao i onog dana kada su projektirani.

Izbjegnite trendove
Dobar dizajn rađen je da traje i bude suvremen i izvan razdoblja u kojem je stvoren, nije stvoren da bude trend koji traje nekoliko sezona. Ako želite u vlastitom domu postići bezvremenski izgled, izbjegavajte hirovitu kupnju popularnih komada namještaja upitne kvalitete, materijala i dizajna. Potražite radije komade koji su dizajnirani da budu funkcionalni, jednostavni i sofisticirani. Odabir namještaja reflektirat će se na izgled interijera koji, ako je ponajprije dizajniran po načelu funkcionalnosti, ne znači da je dosadan, već da pripada zadanom prostoru i kontekstu u kojem je stvoren.

Važna je i forma
Iako ga mnogo ljudi povezuje s kičem i pretjerivanjem, klasični stil jedan je od vodećih bezvremenskih stilova. Međutim, da biste postigli skladan i umjeren klasični stil, morate ili biti stručnjaci ili zaposliti stručnjaka jer ovaj stil ne oprašta greške. Za uređenje u klasičnom stilu možete se inspirirati raznim stilskim razdobljima iz prošlosti, od antičkog do baroknog, ali u tom slučaju dizajn mora izlaziti iz arhitektonske forme kako bi stil postao jedinstven i da biste izbjegli kič.

Jedan detalj koji se ističe u prostoru pun je pogodak (MMI)

Da biste stvorili bezvremenski prostor doma, izbjegavajte kupnju prevelikih pufastih sofa, kao i onih prejednostavnih. Zlatno je dizajnersko pravilo da u neke komade namještaja investirate jer dobar dizajn nema rok trajanja ni estetski ni kvalitetom i izborom materijala. Bezvremenski dizajn, baš kao i klasični, odmiče se od prejakih uzoraka, oblika i prostora. U ovom slučaju manje je više. Također nekoliko puta razmislite prije nego što obojite zid sobe ili cijelu sobu u prekričavu boju koja je proglašena ovogodišnjim trendom. Sada možda izgleda moderno, ali pitanje je kako će izgledati za desetak godina.

Za razliku od trendovskih boja, neutralni tonovi imaju dug staž u tradicionalnom uređenju doma. Neutralne boje naglašavaju prostor. Bež, sive i off-bijele najsigurnije su boje za zidove, stropove, stolariju i nadvoje iako nisu svi tradicionalni domovi obojeni neutralno. Crna, tamnoplava i zelena često se uspješno slažu s neutralnima. Trendovske boje ili uzorci trebaju se pojavljivati u detaljima, kao što su zavjese, ukrasni jastuci ili okviri za slike, oni komadi koje planirate promijeniti za sezonu ili dvije.

Kombinacije boja
Neutralnu pozadinu kombinirajte s namještajem čistih linija i oblika. Ubacite klasične boje kao tamnoplavu i zelenu. Investirajte u nekoliko komada dizajnerskog namještaja.
Što se uzoraka tiče, koristite samo one jasne kao što su prugasti, karirani i kockasti. Koristite prirodne materijale, puno drvo, kamen i fino tkanje. Namještaj birajte tako da su mu dimenzije proporcionalne prostoru u koji ga stavljate. Prostor treba odisati jednostavnošću, finoćom i elegancijom.

Savjeti
Izbjegavajte kupovinu trendovskih komada namještaja, oni nisu dizajnirani da potraju dulje od nekoliko sezona
Investirajte u nekoliko dizajnerskih komada namještaja jer dobar dizajn ima puno dulji rok trajanja
Neutralnu pozadinu kombinirajte namještajem čistih linija i oblika
Prostor treba odisati jednostavnošću, finoćom i elegancijom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije