ZAMKE

Neočekivana mjesta u kojima se prašina udomaćila u našem domu

čišćenje
Thinkstock
01.09.2017.
u 08:10

Čak i uz redovito brisanje prašine, ona se munjevitom brzinom skuplja

Autorica knjige "The complete Book of Clean" Toni Hammersley ukazuje na neočekivane kutke našeg doma u kojima se prašina udomaćila. To su mjesta koja zaboravljamo počistiti, prebrisati i ispolirati, iako to ne bismo trebali napraviti.

Rolete i šalaporke

Iako mnogi domovi nemaju venecijanske rolete, one predstavljaju pravi mamac za prašinu, baš kao i šalaporke. Njihovo čišćenje zahtijeva puno vremena i puno je elemenata koji se trebaju prebrisati, stoga ovaj zadatak obično ostavljamo za "sljedeći put kada pospremamo".

Za njihovo brisanje koristite krpu od mikrovlakana koja će temeljito ukloniti prašinu i deterdžent, a zgodne su i namjenske "štipaljke" koje s obiju strana imaju krpu te tako jednim potezom možete prebrisati lice i naličje rolete.

Okvir kreveta

Okvir kreveta je emelent koji zaokružuje spavaću sobu i znatno doprinosi dojmu elegancije. Ako tako često peremo posteljinu i mijenjamo ju, zašto ne posvećujemo jednaku pažnju uzglavlju kreveta? I on navlači prašinu!

Foto: screenshot/facebook

Prilikom usisavanja sobe usišite i okvir kreveta ako je prevučen tkaninom. Ako je izrađen od metala ili drveta, očistite ga krpom od mikrovlakana te po potrebi vlažnom krpom.

Ladica s priborom za jelo

Iako u ladicu stavljamo čist pribor za jelo, uvijek se u njoj nakupe mrvice, prašina ili čstice prljavštine. Redovito izvadite i posljednji komad pribora te spužvicom za pranje posuđa i deterdžentom operite uložak za odjeljivanje kuhinjskog pribora.

Kuhinjska napa

Napa upija masnoću koja nastanje prženjem hrane, a kombinacija pare, doma i masnoće idealna je za brzinsko prljanje ovog kućanskog aparata. Dok svakodnevno održavamo štednjak čistim, teško da podižemo glavu svega nekoliko pedalja više i čistimo napu.

Filter kuhinjske nape temeljito očistite od masnoće svakih par mjeseci. Probajte nježne ćelije istrljati pastom sode bikarbone i alkoholnog octa. Jednako tako, temeljito čistite prašinu i masnoću s poklopca nape mokrom krpom od mikrovlakana i deterdžentom.

Foto: Promo fotografija

Kanta za smeće

Bez obzira koliko dobr opazite da komade smeća bacate ravno u vreću, uvijek neki sićušni komad pronađe sam svoj put i završi na dnu kante za otpad. Redovite čistite kantu: provjetrite je na zraku, operite toplom vodom s deterdžentom te ostatke zakorenih namirnica dobro iščetkajte. Ostavite neka se osuši na suncu, a po potrebi koristite i jače dezinfekcijsko sredstvo.

6 glavnih razloga zašto se tvrdokorna prašina udomaćila u vašem stanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije