riječ struke

Ne robujte prostoru, prilagodite ga svojim potrebama, ovo su ključni potezi

prostoria sajmovi proizvodi
Prostoria
14.09.2022.
u 11:24

Funkcija prilagodljivog prostora pomoć je vašem domu da se bolje prilagodi vašem svakodnevnom životu. Nekoliko je smjernica pomoću kojih možete iz vašeg prostora izvući nešto što možda niste ni mislili da možete

Kada kažemo za nekoga da je fleksibilan mislimo na to da ima izvrsnu sposobnost prilagodbe raznim situacijama te obratima istih dok se u isto vrijeme ne osjeća da gubi dio sebe ili svoje osobnosti. Isto to možemo reći i za prostore. Fleksibilni (prilagodljivi) prostori su oni koji u sebi, osim osnovne svrhe stanovanja, integriraju i druge funkcije – kućne urede, kutak za igranje, prostore za bavljenje raznim hobijima, a da pritom ne gube svoj sklad niti osnovnu funkciju.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Fleksibilan dom nastaje na temelju osnovnog rasporeda koji omogućava funkcionalno proširenje u budućnosti (prostorno ili unutar već postojećeg prostora). Takvi prostori mogu naknadno nastati iz potrebe (a neko vrijeme unatrag situacija nas je sve primorala da više vremena provedemo u svojim životnim prostorima te da u njima i radimo) – gostinjska soba ili prostran hodnik postaje mini ured ili prostor za igru i sl. ili se takvi prostori unaprijed planiraju.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Ovisno o fazi života u kojoj se nalazite – možda planirate djecu, imate ih ili su se djeca već odselila, niste ljubitelj grupnih treninga nego više volite vježbati kod kuće ili se bavite poslom kojeg možete raditi od kuće ili vas prilike na to primoravaju ili pak sami šivate svoju odjeću pa vam je potreban kutak za šivaći stroj, svakako je dobro razmišljati o stupnju fleksibilnosti vašeg prostora ako ulazite u novi, te ukoliko već imate svoj prostor, a potrebno ga je mijenjati.

prostoria sajmovi proizvodi
1/9

Funkcija prilagodljivog prostora pomoć je vašem domu da se bolje prilagodi vašem svakodnevnom životu. Nekoliko je smjernica pomoću kojih možete iz vašeg prostora izvući nešto što možda niste ni mislili da možete. Za to je potrebno razmišljati pomalo izvan okvira, tj., u ovom kontekstu izvan funkcije dodijeljene prostoriji. Razmislite koji su najmanje korišteni prostori vašeg doma – prostrana blagovaonica, soba za goste, kutak za doručak ili dnevna soba i postoji li način (a i potreba) da se oni bolje iskoriste. Možda je inicijalno prostorija bila određena za jednu namjenu, ali vi ste svakako slobodni prostor prilagoditi vlastitim potrebama i prenamijeniti ga. Na primjer, ako niste ljubitelj gledanja televizije možda ćete samo jedan kutak namijeniti istome, ali vam je potrebnija prostranija kuhinja i radni kutak pa ćete proširiti kuhinju u prostor dnevnog boravka.

Foto: screenshot/facebook

Kutovi, neiskorišten prostor ispod stepenica, često se zanemare, a mogu biti idealno mjesto za postaviti radni stol.

Višenamjenske prostorije idealno su rješenje za male prostore jer pružaju mogućnosti za razvoj i prilagodbu promjenjivim potrebama ukućana. One postaju iznimno funkcionalne stvaranjem zona. Zone su psihološki vrlo prihvatljive kad se duže boravi u stanu – prelaskom iz „zone rada“ u „zonu opuštanja“ vaš um ima priliku promijeniti brzinu. Zone možete postići na razne načine – bojeći zidove različitim bojama. Primjerice, komad zida ispred radnog stola možete obojati u zanimljivu geometrijsku igru boja ili samo u drugačiju boju od ostatka zida ili zalijepiti zanimljiv komad tapete. Zanimljivo rješenje je postavljanje metalnog okvira na koji možete objesiti biljke i na taj način vizualno odvojiti dvije zone. Postavljanje tepiha još je jedna dobra opcija  - svaka zona će u tom slučaju imati svoj tepih koji, iako dijele prostor, ipak moraju bit stilski usklađeni.

Podjelu prostora možete ostvariti i fleksibilnim pregradama, samostojećim policama, kliznim paravanima. Takvo dijeljenje omogućava koliko – toliko suživot ukućana s raznim obavezama i ritmom te priliku da se na njih usredotoče.

Korištenje fleksibilnog namještaja velika je prednost u isto takvom, fleksibilnom, prostoru. Dobra ideja je odlučiti sa za laganiji namještaj kako bi bili sigurni da se „postavka“ prostora uvijek može jednostavno promijeniti prema potrebi. Blagovaonski stol koji se može proširiti kako bi se dobio dodatan prostor za odložiti laptop i mapu sa spisima ili napisati domaća zadaća, stolić za kavu koji se podiže u obliku radnog stola, dobar kauč na razvlačenje odlične su i korisne opcije.

Foto: H&M Home

Kod uređenja dječje sobe, koja je vjerojatno prostorija koja zahtijeva najveću fleksibilnost jer djeca rastu i fizički i mentalno, a time i njihova mišljenja, stremljenja i potrebe, potrebno je dobro osmislit prostor da bi se on mogao prilagođavati djetetu, a da promjene budu što „bezbolnije“. Odabir neutralnih tonova omogućava neprimjetno mijenjanje namještaja te smanjuje mogućnost da će se dijete s vremenom zasititi boje. Bojanje dijela zida bojom za ploče zanimljivo je rješenje jer omogućava djeci da budu kreativna, a u isto vrijeme daje i dinamiku. Boje se mogu uvest u vidu detalja i djelomično i to one stimulirajuće ili opuštajuće. I isto tako, poželjno je sobu podijeliti na zone – zona za igru, za učenje, za odmor.

Foto: IKEA

Rasvjeta je još jedan od važnih elemenata. Ako stvarate dio za radni prostor bit će važna i dnevna i radna rasvjeta. Vrlo je važno, ukoliko je moguće osigurati dnevno svjetlo i nikako ga ne zaklanjati, a ako to nije mogućnost, onda svakako da svjetiljka dobro osvjetljava radnu površinu i ne stvara sjenu. Rasvjetom stvarate i, već spomenute, zone – zona za čitanje, za rad i sl.  Postavljanje zanimljive visilice (lustera) može dati akcent na središnji (glavni) dio prostorije. Ambijentalnom rasvjetom osiguravate da kutak za opuštanje doista takav i bude.

prostoria sajmovi proizvodi
1/15

Fleksibilan prostor, stvoren iz nužde ili pak potrebe, prvotno je ipak vaš životni prostor i on svakako treba bit, osim potrebom, prilagođen vama i stilom i vašim stilskim stremljenjima. Kad dopustite vašim idejama da izađu na svjetlo dana (u kombinaciji da dobrim stolarom) možete stvoriti doista prostor u kojem ispreplitanje funkcija neće značiti kaotičnost već ćete stvoriti ugodno mjesto gdje ukućani i funkcije istog mogu vrlo lijepo koegzistirati.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije