Make over

Naučite sve o odabiru tekstila

tekstil
Shutterstock
07.04.2017.
u 08:00

Najbrže i prilično jeftine promjene u prostoru možete napraviti zamjenom tekstila, a mi donosimo najbolje stilske savjete

Proljeće je doba godine kada se najčešće upuštamo u uređenje prostora u kojemu živimo, nerijetko odgađajući ga zbog neizbježnih troškova. Međutim, uz malo mašte i volje i te kako je moguće brzo, povoljno i originalno osvježiti dom. – Razigranost i zanimljivost interijera često se mogu postići upotrebom različitih tekstila. Materijali poput pamuka, lana, viskoze, satena, svile, vune i kože mogu svojim bojama i teksturama zaokružiti dekoriranje interijera te pružiti toplu atmosferu u svakome domu – objašnjava dizajnerica interijera dipl. ing. Bosiljka Antolković iz studija za kreativno uređenje interijera M² ideja.

Foto: screenshot/facebook

Smatra da svatko može sam napraviti zavjese, jastučnice, pa čak i novi tapecirung za stari komad namještaja. – Novi jastučići u proljetnim bojama ili novi dekor za prozor mogu podići interijer na novi nivo. Interesantne tkanine mogu se pronaći u specijaliziranim trgovinama – napominje. Jednako tako smatra da svatko tko je imalo vičan samostalnoj izradi može ujedno tapecirati i staru fotelju. – Za tu svrhu potrebno je odabrati materijale koji su deblji i otporniji na habanje poput baršuna, samta ili debljeg tkanja pamuka. Od istog materijala mogu se napraviti i pase jastučići za sofu ili neki drugi detalj – kaže Antolković te dodaje da se staru komodu može obući u tekstil nekom od tehnika kaširanja ili decuopagea.

Foto: screenshot/facebook

– Za tu svrhu najbolje je odabrati materijale koji su srodni po boji, a različiti po teksturi ili uzorcima na tekstilu – zaključuje. Inače, jedan od popularnijih materijala u tapeciranju namještaja je aquaclean tkanina koja se vrlo dobro održava, ne upija tekućine te se ne mora prati (briše se vlažnom krpom), a svojom je strukturom i izgledom tekstilna. U tu se svrhu koriste još i klasične umjetne kože koje su po strukturi uglavnom poliesteri te nešto noviji materijal alcantara (koja je slična brušenoj koži) te mikrovlakna. Osim za tapeciranje, umjetni materijali ovoga tipa koriste se za izradu zavjesa, dekora i stolnjaka. Kada govorimo o tekstilima, nemoguće je ne spomenuti spavaću sobu, točnije, posteljinu.

Foto: screenshot/facebook

Osim što je tekstil u ulozi posteljine nužan element u spavaćoj sobi, također je i vrlo važan dekorativni element pa njime određujemo stilsku pripadnost određene prostorije, postižemo toplinu, šarm i dinamiku u prostoru. Odabirom tekstila u domu pokazujete svoju osobnost i smisao za estetiku. Bilo da je riječ o klasičnom ili moderno uređenom interijeru izbor tekstila doprinijet će konačnom vizualnom dojmu određenog stila. Pri odabiru tekstila valja voditi računa da odabrani tekstil mora odoljeti izloženosti habanju, prljanju i čestom čišćenju. U pravilu uvijek kombiniramo srodne materijale po svojoj strukturi, prirodne materijale (pamuk, lan, svila...) da bismo naglasili određenu smjernicu i ugođaj u interijeru.

Foto: screenshot/facebook

Prirodni materijali na tržištu nalaze se i u kombinaciji s umjetnim. Gledamo li na lakoću održavanja, umjetni i kombinirani materijali u prednosti su u odnosu na prirodne. Vrsta tkanine, uzorak, boja te način tkanja određuju kvalitetu, cijenu i vizualnu privlačnost određenog komada tekstila. Tako ćemo za moderne interijere birati lagane, prozračne materijale veselih uzoraka ili jednobojne, dok ćemo za klasične interijere birati pune i teške materijale koje će prostoru dati notu glamura. Mogućnosti kombiniranja dekorativnih tkanina u interijeru neograničene su. No, potrebno je držati se nekih smjernica pa bismo trebali izbjegavati različite cvjetne i geometrijske uzorke. Nećete pogriješiti kombinirate li tkanine istih uzoraka s različitim veličinama uzoraka i boja. Tekstil u domu, osim dekorativne uloge, ima i svoju funkciju toplinske i zvučne izolacije, pogotovo kada su u pitanju teški dekori na prozorima i tepisi. Iako su jedno vrijeme bili zanemareni, tepisi su ponovno u trendu. Popularni su jednobojni “čupavi”, a sve više se vraćaju na scenu klasični perzijski tepisi koji su danas poželjni čak i u modernim interijerima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije