Super savjeti

Naučite kako iskoristiti svoj stari namještaj u novom prostoru

renoviranje namještaja
Ankica Juričević
23.01.2022.
u 07:00

Postojeće komade namještaja prilagodite novom prostoru tako što ćete ih osvježiti novom bojom, ručkicama i slično

Jeste li u fazi preseljenja u novi stan/kuću? Ako je tako, vjerojatno (kao i većina) ne počinjete sve od nule, nego sa sobom već imate postojeći namještaj koji trebate iskoristiti u novom domu. U tom slučaju možda ćete se suočiti s problemom prilikom namještanja novog interijera.

Foto: Arhiva VL

Ono što je bilo idealno u bivšem stanu sada vam možda neće odgovarati. Svaki novi prostor priča je za sebe. Trebate ga promatrati drugim očima od prostora u kojem ste nekada boravili. Pri namještanju prilagodite sve elemente kako bi oni činili funkcionalnu i oku ugodnu cjelinu. Stari namještaj ponekad će biti potrebno samo malo osvježiti da bi dobio novi izgled i savršeno se uklopio u novouređeni prostor. Primjerice, zamijenite stare presvlake na stolcima novim. Potrudite se da se one koloritno i stilski nadovezuju na ostatak uređenja prostora. Tako će vaš blagovaonički prostor izgledati skladno i lijepo uređen.

renoviranje namještaja
1/15

Također postojeće komade namještaja prilagodite novom prostoru tako što ćete ih osvježiti novom bojom, ručkicama i slično. Mogu se mijenjati čak i tapecirane garniture. Jednostavnije komade presvucite univerzalnim presvlakama, a glomaznim foteljama možete ukloniti bočne stranice ili rukonaslone te tako dobiti manje komade koje ćete lakše uklopiti u novouređeni prostor.

Foto: Ankica Juričević

Namještaj u starom prostoru imao je svoju ulogu u određenim prostorijama. No, sada ga slobodno možete premještati prema potrebi u posve druge prostorije. Zašto ne biste komodu koja je nekoć bila u hodniku sada premjestili u spavaću sobu, ako u njoj ima više mjesta, ili obrnuto?

Foto: Dom i vrt

Možda su vam stari stolci premali u odnosu na novi veliki blagovaonički stol? Ako je tako, dva stolca možete iskoristiti u spavaćoj sobi umjesto noćnih ormarića, jedan primjerice u hodnik, a jedan u kupaonicu. Sve ovisi o tome gdje će se naći slobodno mjesto. Nekim ćete pak komadima namještaja dati potpuno novu ulogu u novom domu. Blagovaonički stol koji je sada premali postavite na balkon ili u vrt. Možda ćete iskoristiti samo ploču stola ili nogare. Sve ovisi o tome što će vam trebati. Starom ormaru skinite vrata te ga iskoristite kao policu u ostavi za pospremanje stvari.

Foto: Ankica Juričević

Nemojte se svim silama truditi ugurati sav stari namještaj u novi dom. Iako ste možda emotivno povezani s određenim komadima namještaja, a ne možete im naći mjesto u novom domu, najbolje će biti da ih se riješite. Pokušajte ih prodati, odvesti u vikendicu ili pokloniti. Ako ne uspijete ništa od toga, nemojte žaliti jednostavno ih odvesti na glomazni otpad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije