Isplati li se?

Namještaj po mjeri iskorištava svaki komadić prostora

Namještaj po mjeri iskorištava svaki komadić prostora
Foto: Dom i vrt
1/3
01.07.2013.
u 00:15

Odaberite pravi materijal i čak ćete i uštedjeti. Koji materijal odabrati i na što obratiti pažnju pri izradi namještaja savjetuje Mirjana Mikulec

Jeste li se ikad našli u situaciji da vam se dopao neki regal ili ormar koji ste ugledali u trgovini namještaja, ali nije bio odgovarajućih dimenzija za vaš prostor?

Taj problem je lako rješiv izradom namještaja po mjeri. Vješt stolar od kvalitetnog materijala može proizvesti gotovo sve što poželite. Ipak, pri planiranju nekog komada po mjeri izrađenog namještaja važno je razmisliti o bitnim stavkama kao što su njegova funkcija, pozicija u prostoru te materijal. Konačna cijena tog komada namještaja uvelike će ovisiti upravo o tim parametrima.

Po mjeri izrađen namještaj uz pametno planiranje može zadovoljavati i više funkcija odjednom. Primjerice, po mjeri izrađen ormar kao pregrada između dva prostora koja se koristi s jedne i druge strane štedi i do 60 cm prostora u odnosu na zid s namještajem te su takvi multifunkcionalni ormari/pregrade s vremenom postali klasičan „trik" u projektiranju manjih stanova. Kao osnova pri izradi gotovo sveg po mjeri izrađenog namještaja koristi se iveral, ploča iverice obostrano obložena laminatom.

Cijenom najpovoljniji od pločastih materijala za izradu namještaja, tzv. korpus bijeli iveral najčešći je izbor za izradu svih manje vidljivih dijelova namještaja. Ako je pak riječ o prostorima koji moraju zadovoljiti i određenu estetsku komponentu, izbor često pada na nešto skuplje vrste iverala. Postoje situacije kad se namještaj želi dobiti u nekom posebnom obliku ili boji, s trodimenzionalnim bordurama ili posebnim profilacijama. U tom slučaju najčešće se koristi MDF, kolokvijalno poznat kao mediapan. Osnovna prednost tog materijala jest da ga njegova homogena struktura čini podatnim za daljnje oblikovanje.

Zbog finoće svoje završne obrade te otpornosti na vodu i vlagu, čest je u kupaonicama i kuhinjama. Materijal koji pak ostavlja najprirodniji dojam je drveni furnir. Pri planiranju namještaja ne smijemo zaboraviti na okove. Pod pojmom okova smatra se sva oprema nekog komada namještaja, od panta na vratima do vodilica ladica. Dobra je praksa uzeti okove renomiranih proizvođača. Pri odabiru stolara osim cijene svakako uzmite u obzir i njegove reference. Iskusni i vješti stolari mogu biti od značajne koristi pri osmišljavanju funkcije i izgleda namještaja. Za orijentaciju, cijena stolarskog rada iznosi približno isto kao i cijena materijala od kojeg se namještaj izrađuje.

1 Najvažnije je da imate viziju prostora i namještaja u njemu

Prije planiranja detaljno se upoznajte s raspoloživim materijalima i mogućnostima korištenja pojedinog komada namještaja

2 Važno je da materijal odgovara prostoru

Svaki materijal ima svoje vrline i mane – razmislite koji materijal je najbolji za koji prostor

3 Raspitajte se - preporuka čini čuda

Pri odabiru stolara osim financijske ponude zatražite i listu referenci – dobar stolar bit će od velike koristi pri planiranju namještaja

Ne propustite: FOTO Pogledajte kako je arhitektica uredila stan u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije