svijet dizajna

Najljepši izlog talijanskog Morosa potpisuje Hrvatica Dragana Sapanjoš

11.12.2019.
u 06:00

Saonice Djeda Mraza zaustavile su se kako bi Djedica bolje proučio Moroso showroom pa se, zadivljen ljepotom proizvoda, bogatstvom boja, tkanina i uzoraka, prevrnuo u izlogu

Iza božićnog izloga elitnog talijanskog brenda namještaja Moroso, u Milanu, stoji novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš

Ovaj izlog svake godine dizajnira neki od renomiranih svjetskih umjetnika, a ove je godine čast pripala umjetnici hrvatskih korijena koja je 2012/2013. godine osvojila Moroso nagradu za suvremenu umjetnost koju je osnovala sama vlasnica tvrtke Moroso. 

Ta je umjetnica za Moroso priredila "Anomalye delle storie", odnosno Anomalije priča te na taj način ispričala svoje viđenje Božića, ali i samog brenda Moroso. 

"Pokušala sam uskladiti svoju realističku prirodu s vizijom Morosa, koji su za mene "tvornica snova", pomalo nalik svojevrsnoj tvornici Djeda Mraza kakvu smo zamišljali kad smo bili djeca. U mom umu, Moroso je mjesto gdje je sve moguće, gdje se ostvaruju snovi: gdje umjetnik ili dizajner uspijeva u potpunosti izraziti svoju kreativnost i istovremeno stvoriti projekte ili predmete koji pronađu svoje mjesto na tržištu", kazala je umjetnica. 

Izlog tako krasi zimska šuma čija su stabla prekrivena snijegom među kojima su sanjke Djeda Mraza, prikazane kroz kauče "Bohemia" u obliku školjke, a te saonice vuku četiri dizajnerska taburea Anomaly, koji u interpretaciji umjetnice utjelovljuju sobove Djeda Mraza. 

Anomalija ovog izloga buntovni su sobovi koji skaču kroz krugove napravljene od cvijeća, ali tu su i saonice okrenute naopačke jer se veseli Djedica, u priči ove umjetnice, nagnuo kako bi bolje proučio Moroso showroom. 

Zadivljen ljepotom proizvoda, bogatstvom boja, tkanina i uzoraka, prevrnuo se u izlogu. 

"Ovaj projekt prožet je s puno ironije, ali i s popriličnom dozom lakoće. Pokušala sam na neki način uskladiti svoju viziju realnosti sa živopisnim svijetom Morosa, a sve to začinjeno dobrom dozom humora", zaključuje umjetnica. 

Iz prevrnutih saonica ispali su mnogobrojni Morosovi proizvodi pa se tu tako nalaze stolići, taburei, stolice, mali pribor i drugo.  

Izlog prikazuje i vremenske uvjete koje Djedica prolazi na svom putovanju do dobre djece pa iz izloženih oblaka padaju šareni Morosovi logotipi koji nalikuju na snježne pahuljice, a izrađeni su od otpadnih tkanina.

"Odrastajući, otkrila sam da Djed Mraz ne mora biti slika koju svi imamo jer radost, darovi i ljubav koju vam je donosio Djed Mraz možete pronaći u osobi, u gesti, u nekom predmetu. Djed Mraz postoji uvijek, u nekom obliku", smatra autorica izloga. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije