uradi sam

Najbolji vodič za odabir savršenih fuga: Jeftin način za promjenu u kuhinji i kupaonici

pločice
Ankica Juričević
20.01.2021.
u 07:00

Neutralni i zemljani tonovi neke su od najpopularnijih boja za fugiranje pločica, ali možete pronaći i življe nijanse, uključujući plave, zelene, pa čak i ružičaste

Fuge popunjavaju praznine između pločica kako bi pozadinski zid u kuhinji, pod ili tuš imali veću trajnost i profinjeniji izgled. Napravljene od mješavine cementa, vode, pigmenata u boji, a ponekad i pijeska, fuge sprečavaju prodor vlage, vode i prljavštine da dođu ispod pločica te štite rubove pločica od oštećenja. Fuge za injektiranje također mogu pomoći u povećanju otpornosti na klizanje površine, što je posebno važno za popločene tuševe i podove kupaonica koji mogu postati skliski. Upotrijebite naš vodič u nastavku da biste saznali više o bojama i vrstama fuge, zajedno sa savjetima kako odrediti koliko će mase trebati za određeni projekt.

Foto: Promo fotografija

Vrste injekcijske mase za fugiranje

Fugirna masa dolazi u svije osnovne vrste: brušenoj i nebrušenoj. Pijesak daje injekcijskoj masi dodatnu stabilnost, ali može ogrebati površinu osjetljivijih pločica. Fuge koja ne sadrži pijesak koriste se kod mramora. Nebrušena injekcijska masa  je najbolja za uske spojeve. Injekcijska masa napravljena od pijeska koristi se za većinu ostalih instalacija pločica.Također možete povećati fleksibilnost mase za fugiranje dodavanjem polimernih aditiva koji su neophodni za stvaranje širokih fuga.

Foto: Ankica Juričević

Boje za fugiranje pločica

Neutralni i zemljani tonovi neke su od najpopularnijih boja za fugiranje pločica, ali možete pronaći i življe nijanse, uključujući plave, zelene, pa čak i ružičaste. Općenito, boja fuge koja je kontrastna pločici dodatno će istaknuti pločicu, dok će slična nijansa stvoriti profinjeniji izgled. Na primjer, oblaganje bijele pločice podzemne željeznice crnom injekcijskom masom dodaje oštru definiciju oko svakog dijela, donoseći teksturu i dimenziju pozadinskom sloju.

pločice
1/11

S druge strane, upotreba fuge u krem ​​boji na neutralnim podnim pločicama nudi suptilniji, jedinstveni izgled. Svijetlo-sive fuge dobro funkcioniraju s bijelim pločicama, a injekcijska masa s pijeskom lijepo se kombinira sa smeđim ili neutralnim pločicama. Imajte na umu da će boje za injektiranje tamnih pločica učinkovitije sakriti prljavštinu i mrlje od svjetlijih boja. Ako želite osvježiti fuge između postojećih pločica, morat ćete ukloniti stare fuge. Najbolje je angažirati profesionalca za ovaj dio projekta jer morate koristiti brzu kutnu brusilicu da biste pažljivo ogulili staru fugu.

Foto: Dom i vrt

Koliko mase vam treba

Potrebna količina mase za pločice ovisi o vrsti i marki mase. Prvo odaberite masu koju želite koristiti (boju i vrstu) i potražite ambalažu. Upute za pravilno miješanje obično se tiskaju na kutiji ili vrećici, zajedno s tim koliko kvadratnih metara treba pokriti. Općenito, malim pločicama treba više mase nego većim, jer ima više fuga za popunjavanje. Kada miješate masu, ona bi trebala biti konzistencije omekšanog maslaca. Prije ugradnje provjerite jesu li površina i materijali koji se fugiraju pravilno očišćeni.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije