savjet stručnjaka

Najbolji klima uređaji u 2022. prema mišljenju domaćih klima majstora

klima
Thinkstock
18.05.2022.
u 10:48

Koji klima uređaj preporučujete klijentima za rashlađivanje stana od 60 m²? Koja je najbolja opcija za rashlađivanje jednog kata kuće od 100 m²? Koji je uređaj najbolji za grijanje zimi?

Trebate klima uređaj, ali ne znate koju marku i model izabrati? U pomoć smo pozvali najbolje stručnjake za klima uređaje na Trebam.hr i svima postavili ista pitanja. Koji klima uređaj preporučujete klijentima za rashlađivanje stana od 60 m²? Koja je najbolja opcija za rashlađivanje jednog kata kuće od 100 m²? Koji je uređaj najbolji za grijanje zimi? Također smo ih pitali što misle o prijenosnim klimama.

Foto: Promo fotografija

Donosimo vam popis klima uređaja koji su, prema iskustvu stručnjaka, najprikladniji za:

Stan

Kuću

Grijanje

Za sva tri slučaja navodimo klima uređaj koji majstori najčešće preporučuju. Uz opis uređaja dodali smo i komentare majstora u kojima objašnjavaju zašto preporučuju baš ove uređaje.

Foto: pixabay

Najbolji klima uređaji za stan

Za stan ili apartman od 60 m² dovoljna je monosplit klima koja se sastoji od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice jer se ne hladi stalno cijeli stan, već samo određeni dijelovi, npr. tijekom dana hladi se samo dnevna soba. Adekvatna snaga uređaja za tu kvadraturu u normalnim je uvjetima oko 3,5 kW.

Prvi izbor majstora: Midea Xtreme Save MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW, snaga: 3,5 kW, prikladno za prostor: do 35 m², cijena: 4500 kn, energetski razred: A+++, jamstvo: 3 godine

- Midea Xtreme se pokazala kao jako dobar izbor. Ima dobar odnos cijene i kvalitete te malu potrošnju struje. – Ivan Vranek, Tara-Term.

- Prema mom dosadašnjem iskustvu Midea klime se ne kvare i imaju najmanje reklamacija. – Ivan Širić, Frigoterm.

Foto: pixabay

Najbolji klima uređaji za kuću

 

Za kuću od 100 m² s više soba idealan je multisplit sustav, odnosno komplet jedne vanjske jedinice i više unutarnjih. Ako se radi o prosječnoj kući s dnevnom sobom od 35 m² i dvije spavaće sobe od cca 20 m², a mogućnosti montaže uređaja su uobičajene, onda se preporučuje staviti jednu zidnu unutarnju jedinicu od 3,5 kW, dvije od 2.5 kW, te jednu vanjsku jedinicu od cca 7 kW.

Umjesto trial sustava uvijek možete u svaki prostor staviti odvojeni mono split uređaj sa svojom vanjskom jedinicom.

Ako želite rashlađivati samo jedan veći prostor u kući, najbolja je opcija snažniji mono split uređaj od cca 5 kW. Međutim, za prostore veće od 60 m² obično je bolje staviti dvije manje klime kako bi hladan zrak bio bolje raspoređen.

Prvi izbor majstora: Mitsubishi multi-split uređaj AP35VG + AP25VG (2x) + MXZ-3F68VF3, snaga: 3,5 kW + 2,5 kW (2x) + 6,8 kW prikladno za prostore: 3 sobe s ukupnom površinom do 100 m², cijena: 25000 kn, energetski razred: A++, jamstvo: 3 godine

- Ne možete pogriješiti s Mitsubishi AP klimom. Jako mnogo sam ih montirao i nikad nisam dobio informaciju da se nešto pokvarilo. Mitsubishi klime su vodeći brend u svijetu. To je Mercedes među klimama. – Ante Baljak, Švabo Mont.

Foto: pixabay

Najbolji klima uređaj za grijanje

Za grijanje vam je potreban klima uređaj s inverterom – tehnologijom rada u grijanju na temperaturama okoline ispod nule. Inverterska tehnologija omogućuje rad kompresora na način da održava postignutu temperaturu. Tako štedi energiju, što je najvažniji moment pri odabiru sustava grijanja. Područja s umjerenim zimama, kao što su Dalmacija, Istra i primorje, posebno su zahvalna za grijanje na klima uređaje.

Prvi izbor naših majstora: Hitachi RAK-35RPE/RAC-35WPE, snaga za grijanje: 4,2 kW, prikladno za prostor: do 35 m², cijena: 6500 kn, energetski razred: A+++, jamstvo: 5 godina

- Top klime za grijanje su Hitachi, iznimno se rijetko kvare. Stoga ih najviše preporučujem svojim klijentima. – Hrvoje Baštijan, Toplo-hladno instalacije.

- Za zimu preporučujemo klima uređaj Hitachi zbog produžene garancije i dobrog odnosa cijene i kvalitete.” – Božidar Baučić, Vedran Company.

Foto: pixabay

Većina majstora s kojima smo razgovarali ne preporučuje prijenosne klime jer imaju puno nedostataka u odnosu na klasične klime. Puno su bučnije u radu, isijavaju toplinu u režimu hlađenja, što rade preko crijeva koje treba provesti kroz otvor zida, odškrinuta vrata ili prozor. Preporučuju ih kad nema drugog izbora. Npr. u starim gradskim jezgrama gdje nije dopušteno montirati vanjske jedinice.

- Klijentima koji trebaju prijenosnu klimu preporučujem modele Gree Mona i Haier AM12AN1LAA. – Marijan Kresić, Klimatizacije Medo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije