Talent kreativaca

Najbolje iz naših manufaktura

Najbolje iz naših manufaktura
Foto: Dom i vrt
1/5
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
16.12.2013.
u 00:01

Ne postoji dio doma koji ne biste mogli urediti s artiklima iz malih kućnih radionica

U kućnoj radinosti, zbog viška slobodnog vremena, zbog hobija ili u nedostatku stalnog zaposlenja, uz puno mašte i volje, mogu nastati takvi dekorativni komadi koje biste lako zamijenili za skuplje varijante. U domovima ili improviziranim radionicama rade se jastuci, taburei, lampe svih oblika, pa čak i klupice, stolići, zidni satovi, okviri za slike, police... Reklo bi se – nema čega nema. U Hrvatskoj su kućne manufakture “eksplodirale” u posljednjih nekoliko godina te uz malo dobrog internetskog oglašavanja i kvalitetne prezentacije proizvoda na svojim stranicama, o njima se proširio dobar glas.

Postali neizbježni
Na društvenim mrežama postalo je nemoguće ne naletjeti na obrtnike, hobiste i kreativce. Oni komuniciraju s kupcima, nude akcije, popuste, imaju čak sezonske kolekcije... Oni izrađuju, prenamjenjuju, obnavljaju, ocrtavaju, rade po uzoru na skuplje modele ili izmišljaju nešto sasvim novo, s neobičnom ili običnom namjenom. Uz to se i podržavaju međusobno te organiziraju zajedničke sajmove, poput pravih obrtničkih udruženja. Često nude i puno popularnije cijene nego u salonima namještaja...

Sati i sati posla
Iz manufaktura naglašavaju kako je glavna karakteristika njihovih proizvoda kvaliteta jer se radi o ručnom radu, tj. satima ručnog rada, lijepljenja, brušenja, šivanja, savijanja... Dodaju da svaki njihov proizvod može biti personaliziran, točno onakav kakav mušterija želi, no isto tako i “kopija” onoga što su negdje vidjeli.
Izabrali smo nama najdojmljivije...

Agata interijer - od otpada do trendi taburea svih dezena i oblika

Baškovođanka Ana Gaće Tadić još od malih nogu učila se umijeću i tajnama šivanja u majčinom obrtu. S godinama je odlučila pokrenuti vlastiti biznis pa se bacila na restauraciju namještaja koji su mnogi poželjeli baciti. Danas će po potrebi tapecirati neki stari komad i udahnuti mu novi život, no tvrdi da joj je draže kada može dati vlastitoj mašti na volju pa izraditi unikatne tabureiće. Dojmljivi su zbog toplih, mekanih materijala, poput pliša i baršuna te zbog raznih dezena, među kojima je i ultrapopularni životinjski. Njeni tabureići koštaju od 500 kuna za one jednostavnije izrade do 1200 kuna za one izrađene patchwork tehnikom koja iziskuje dane napornog i preciznog rada.

Mala radnja dizajna - muški kreativci izrađuju jastučiće po vašoj ili svojoj želji

Mladi kreativci Vjeko Mandić i Tomislav Grgić u jeku ekonomske krize i u nedostatku pravog posla udružili su snage i krenuli s vlastitim kućnim biznisom izrade jastuka s različitim motivima. Izrađuju motive i po narudžbi, ali i još više nude vlastite motive koji se odlično prodaju. Jedan jastuk dimenzija 40x40 cm nastaje za otprilike sat vremena, uključujući i oslikavanje i punjenje. Platit ćete ga 120 kuna, a ako želite samo jastučnicu, onda 100 kuna. Autori napominju: – Naše torbe imena “Borša” još su traženije!

Woodesign - diplomirani informatičar zaljubio se u rad s drvetom

Sve je počelo neplanski, kao hobi prije nekoliko godina, a danas Mario Sabolić iz Varaždina po narudžbi izrađuje drvenarije od kojih su nas se najviše dojmili stalci za boce od punog drveta. Materijale nabavlja odasvud, i preko oglasnika, a i iz vlastitog dvorišta. Trajanje izrade jednog stalka varira, ovisno u kakvom stanju dobije sirovinu, no za jedan srednje veličine poput ovog lijevo treba mu četiri-pet sati posla, ne računajući sušenje. To uključuje oblikovanje rupa, brušenje, nijansiranje i lakiranje, a sve se radi ručno. Najmanji stalak, s tri rupe, košta 90 kuna, a oni najveći od desetak rupa do 1300 kuna. Izrađuje i lampe, okvire, zrcala...

Little blue clouds - kutijice za razne namjene obožavaju Amerikanci, Danci...

Učiteljica engleskog jezika Maja Sakoman godinama izrađuje ukrasne kutijice prigodne za odlaganje nakita i sličnih sitnica. U njenom se slučaju ne radi o narudžbama, no sve što zamisli proda i to uglavnom strancima tako da ih je slala u SAD, Australiju, Englesku, Dansku, Nizozemsku... Neke su kutije ručno osliikane, neke su u decoupage tehnici, a za izradu jedne potrebno je par sati te izdvojiti od 40 do 50 kuna.

Buža unikatne rukotvorine - Splićankina rasvjeta koju bi željeli mnogi skupi saloni

Moderni lusteri i lampe, koji linijom i materijalima podsjećaju na vrhunske dizajnerske, djelo su akademske umjetnice iz Splita Vanje Vrsalović. Za izradu jednog komada autorici treba barem jedan dan posla. Prvo se pet-šest sati reže i oblikuje plastika, zatim ju se spaja u konačni oblik, a potom se dodaju tehnikalije – kabeli, žarulje...“Buža” rasvjetna tijela dolaze isključivo u bijeloj boji, a cijena varira – lampe ili lusteri najmanjeg promjera od 30 cm koštaju 150 kuna, a rastu “u struku” do 60 cm i za tu veću izvedbu treba izdvojiti 300 kuna. Dolaze u okruglom, vretenastom i sploštenom obliku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije