Hlađenje

Na što valja paziti pri kupnji idealne klime za svoj prostor

klima
Foto: Thinkstock
22.07.2018.
u 08:30

Birajte klime koje imaju i mogućnost grijanja, troše malo energije i rade tiho, tiše od šapta

Rastom žive u termometru mnogi od nas počinju razmišljati o mogućnostima hlađenja svog doma. Većini je tako prvi izbor kupnja klime. Međutim, pri kupnji klima-uređaja treba voditi računa o nekoliko parametara. Svakako pažnju treba obratiti na jačinu jedinice koju se planira ugraditi, a ona se bira ovisno o kvadraturi.

Potrebna jačina klima-uređaja za stambene prostore obično se odabire prema kriteriju od 40 W/m³ prostora. Mnogima danas glavni kriterij, cijena, varira od proizvođača do proizvođača pa se tako može pronaći uređaje od 2,5 kW snage već za 3000 kn, dok su osnovne ponude kvalitetnijih proizvođača od 4500 kn naviše.

Cijena ugradnje nije uključena i kreira se prema jedinstvenim karakteristikama određenog prostora. No, kriterij koji bi pri kupnji trebao biti važniji od cijene jest – kvaliteta.

Razlike u kvaliteti očituju se poglavito u tehničkim mogućnostima uređaja, potrošnji električne energije, osiguranju komfora uz minimalnu buku te svakako jednostavnosti i fleksibilnosti instalacije.

Za kvalitativnu usporedbu klima-uređaja također treba uzeti i trajanje jamstva, širinu distribucijske mreže kao i dostupnost rezervnih dijelova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije