SAVJET PLUS

Preduhitrite majstore i izbjegnite sve zamke pri gradnji kuće

Construction site in rural Bavaria, Germany
15.03.2016.
u 10:17

Zbog naše želje da bude izgrađena u najkraćem roku i uz što manje troškova, novosagrađena obiteljska kuća često ima niz propusta i mana

Gradnja kuće jedan je od istovremeno najvažnijih i najstresnijih događaja u životu. Čak i kada angažirate stručnjake, što je najpametnije rješenje ako mislite graditi dom koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i biti dugoročno kvalitetno rješenje, dogodi se da tek nakon useljenja shvatite da ima niz pogrešaka i propusta.

A većinu takvih nedostataka, koji mogu narušiti kvalitetu života i poremetiti planove za unutarnje uređenje, teško je poslije popraviti. Često se misli da nije potrebna pomoć stručnjaka, niti da je potrebno temeljito se informirati o svim fazama izvedbe, no najveća je zamka želja da se kuća sagradi u najkraćem roku i što jeftinije. A to donosi mnoge previde te utječe na kvalitetu izgradnje.

Foto: pixabay
Zbog prilagodbe idejnog i prostornog plana GUP-u, arhitekti često nemaju vremena razrađivati, mijenjati i prilagođavati tlocrt interijera

Minimalno godinu dana za gradnju kuće

Stručnjaci ističu kako je minimalan rok za gradnju obiteljske kuće oko godinu dana, ali uvijek računajte da će potrajati barem još trećinu od vremena koji su vam je arhitekt ili tvrtka koja vodi radove izračunali. Dakako, računajte i na nepredvidive troškove, stoga je bitno prije potpisa ugovora s izvođačem radova dogovoriti točan troškovnik, a odstupanja s njega ne bi smjela biti veća od deset posto. Gradite li kuću kreditom banke, pazite na dokumentaciju i račune.

Mijenjanje nacrta

Također, između određenih etapa radova potrebno je napraviti stanku da bi se moglo nastaviti dalje. Brzina ima i drugih negativnih posljedica. Naime, zbog prilagođavanja oblika i kvadrature građevinskog objekta GUP-u, nacrt se često mijenja pa nastanu mnoge nelogičnosti koje uvidimo tek kad se počne osmišljavati uređenje.

– Gotovo je redovito da, kad se mijenja plan projekta, arhitekti nemaju vremena iznova razraditi interijer, a investitor ima jako malo vremena iskazati svoje želje te ispraviti propuste jer je i to velik proces – kaže arhitekt Aleksandar Bašić iz studija Arhidiz.

Foto: pixabay
Investitor mora računati da se vrijeme gradnje kuće uvijek produlji barem za 1/3 od planiranog

Također, ističe kako se pogreške često događaju u osnovnom – primjerice, prije početka projekta nije definirano ni razrađeno kome je kuća namijenjena, u kojem će se prirodnom okruženju nalaziti, koje bi potrebe trebala zadovoljavati, a to je nužno kako bi se tome prilagodio njezin izgled.

Usto, hidro i toplinska izolacija ono je što se često zanemaruje zbog cijene, a poslije se pokaže kao bitno jer se zbog tih propusta poslije više troši za grijanje, ljeti se interijer previše zagrijava, a moguće je i prokišnjavanje ili plavljenje.

>>Niskoenergetske kuće isplative su i na moru i na kontinentu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije