inspiracije

Muzej grada Zagreba kao savršena kulisa za druženje uz Jimmyja Stanića

22.09.2021.
u 07:00

Nova knjiga autorice Rosie Kugli „Tragovi u vremenu“ bavi se poviješću i kulturnom baštinom grada Zagreba prateći osobito važne datume druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća

Rujansko izdanje kulturno društvenog događanja INSPIRACIJE odžalo se u samom srcu Gornjeg grada, u romantičnom dvorištu Muzeja grada Zagreba. Bogatim sadržajem događanje je uspjelo oživjeti atmosferu nekih starih vremena.

Čitanjem ulomaka iz nove knjige Rosie Kugli o Zagrebu te izvođenjem hitova legendarnog Jimmya Stanića uz pratnju Kvarteta Josipa Cvitanovića stvorila se zanimljiva poveznica između prošlosti i sadašnjosti, pjesme i tragova u vremenu. Mali i intimni koncert velike zagrebačke legende uzvanike je podigao na noge i razvukao osmjehe na lica.

Nova knjiga autorice Rosie Kugli „Tragovi u vremenu“ bavi se poviješću i kulturnom baštinom grada Zagreba prateći osobito važne datume druge polovice 19. i prve polovice 20. st. s naglaskom na ulogu kultne knjižare „Kugli“ u Ilici 30 koja je okupljala pisce, nakladnike i novinare te utabala put nakladničkoj kući „Mladost“.

Kultno mjesto nekadašnjih književnih susreta, razgovora i kupnje vrijednih knjiga danas je popularna trgovina moderne odjeće, trag novoga vremena, no akademik Pavličić u predgovoru knjige nostalgično ističe da još uvijek postoje oni koji i danas govore „kod Kuglija“.

- Ovakva djela zaslužuju našu pozornost, a u Godini čitanja pomažu u općoj senzibilizaciji s knjigama i svim čarobnim svjetovima koje nam one otvaraju. Zato sam zahvalna Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Grad Zagrebu i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti koji su financijski poduprli izdavanje knjige, a Muzeju grada Zagreba na ustupljenim fotografijama koje nas još dublje uvlače u povijest našeg grada – rekla je Rosie Kugli.

Dokumentarističkim pristupom i bogatom riznicom činjenica ova će književna poslastica zasigurno zadovoljiti sve one željne skrivene zagrebačke povijesti.

Na samo ime Jimmya Stanića, svačije se lice razvuče u osmijeh. Jimmy je nedvojbeno jedan od posljednjih Mohikanaca Zagreba koji nestaje, a dio autentičnog obilježja života i umjetničkog djelovanja  velikog Jimmyja svakako je i njegovo nepatvoreno „zagrepčanstvo“, njegov izvorni šarmoviti „purgeraj“. Jimmy je desetljećima pjevao, svirao i skladao pjesme prirasle srcu mnogim generacijama. Sve te melodije nose njegov osebujni zaštitni znak, prožet neodoljivim humorom, finom lascivnošću te iznad svega osebujnim načinom intepretacije. Aranžer i dirigent Josip Cvitanović obogatio je večer raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova , a šlag na torti dala je i Jimmyjeva Barbara, koja je toplinom svojeg glasa pridonjela ljepoti nezaboravne večeri. Radost zajedničkog muziciranja pronijela se gornjogradskim ulicama duboko u noć, a osmijeh na lice gospođi Barbari izmamio je i pozlaćeni medaljon, poklon brenda Lykke - nakita koji se njeguje, a potom prenosi kroz generacije.

Inspiracije su još jednom pokazale zbog čega su najbolji kulturni event koji grad nudi, a spoj duha starog Zagreba, nostalgije i muzike koja živi u nama, začinili su vjerni partneri Hendricks, Freixenet, Franck, a ovu inspirativnu večer posebno su upotpunila vina Kutjevo Maximo Bianco bijelo vino, Rose Premium 2020., Maximo Nero crveno vino, a uzvanici su otišli kućama uz uvijek bogate Henkel pakete.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije