REPORTAŽA

‘Multi-comfort’: nova formula udobnosti u svakoj vrsti interijera

tvornica rigips puchberg
Foto: Saint-Gobain Rigips Austria
1/8
09.08.2016.
u 10:00

Posjetili smo tvornicu Rigips u Puchberg am Schneebergu u Austriji, čija nova upravna zgrada slijedi inovativne postulate u građevini

Ne samo privatni stambeni objekti nego i sve druge građevine mogu biti napravljene po sistemu energetske učinkovitosti i pasivne gradnje. O tome nam svjedoči i primjer Rigipsa, i njihove tvornice za proizvodnju praškastih gips-materijala, koju smo nedavno posjetili i na licu mjesta, u austrijskom Puchberg am Schneebergu uvjerili se kako se spomenuti građevinski i arhitektonski trendovi mogu primijeniti i u uredskom prostoru.

U njemu se, osim administrativnog dijela, nalaze i prostorije za kontrolu kvalitete, zatim za trening te istraživački centar. Novi koncept upravne zgrade Rigipsa, zasnovan na multi-comfort sistemu, pridonio je uštedi resursa, energetskoj učinkovitosti i održivoj gradnji, i to u svim segmentima gradnje – od temelja zgrade pa sve do njezina unutarnjeg uređenja.

Foto: Saint-Gobain Rigips Austria

Da bi se mogle ostvariti sve te komponente i na temeljima stare uredske zgrade napraviti nova moderna građevina koja slijedi sve postulate napredne gradnje, Rigips je, osim svojih materijala, iskoristio ‘resurse’ koji postoje u grupaciji Saint Gobain kojoj pripada.

– Većina materijala koja se koristila u gradnji došla je od različitih aktivnosti unutar grupe – primjerice, izolacije naše tvrtke Isover, fasadnih sustava Weber, ostakljenja Saint Gobain Glassa – objašnjavaju iz Saint Gobaina, tvrtke koja postoji od davne 1665. godine i spada među najstarije na svijetu. Ovako duga prisutnost na tržištu ne govori samo o kvaliteti proizvoda koji izlaze iz grupacije nego i o praćenju i stvaranju trendova u građevini.

Foto: Saint-Gobain Rigips Austria

Osim kvalitete i visoke učinkovitosti, glavne odlike su i inovativna rješenja za energetsku efikasnost i zaštitu okoliša. No multi-comfort sustav nije samo ekološki i održiv nego i donosi prostoru, kao što mu sama riječ govori, puno više udobnosti. Boraviti i živjeti u ovakvom prostoru jednostavno je – ugodnije i ljepše. Osim smanjenih troškova održavanja i toplinske udobnosti i zaštite od požara, multi-comfort nudi bolju akustiku, zvučnu izolaciju te kontrolu vlage i kvalitetu zraka.

Dodatna pogodnost, ističu u Saint Gobainu, jest što se ovaj sustav može primjenjivati na novogradnju, ali i na projekte adaptacije stanova i zgrada.

Kako nakon gradnje izgleda unutrašnjost upravne zgrade Rigipsa, pogledajte u fotogaleriji.

>>Sve o pasivnim kućama: griju se pomoću sunca, aparata u domu i ukućana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije