ZANIMLJIVA RJEŠENJA

Monovolumenski bakin stan od 20.000 eura

stan za baku
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/20
11.02.2022.
u 10:59

Nekadašnji poslovni prostor maksimalno je oslobođen pregrada te su u obodne zidove ugrađene sve servisne zone, uključujući i spavaću sobu, kupaonicu, kuhinju, spremišne prostore...

Tlocrt nepravilna oblika u kojem je dotad bio smješten uredski prostor s tri prostorije, budžet ograničen na 20 tisuća eura i tek jedna želja buduće korisnice diktirali su projektiranje ovog monovolumenskog interijera čiji je radni naziv bio “Bakin stan”.

Naime, njegova korisnica, žena u trećoj životnoj dobi, poželjela je tih 60 kvadrata pretvoriti u ugodan dom, i to sa samo jednom smjernicom arhitektima – da se projektira jedna mala prostorija za spavanje, a da ostatak kvadrature bude otvoren prostor. Sve ostalo dala je na maštu stručnjacima. Projektantski studio SODA arhitekti ponudio joj je jedno atipično rješenje, uvjetovano neobičnim tlocrtom.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

– S obzirom na to da zbog toga projektiranje na konvencionalan način, uobičajenim postupcima, nije bilo moguće, ta je mana preformulirana u prednost te se dobilo rješenje koje je vlasnica smatrala primjerenim, a što se potvrdilo i nakon useljenja – ističe arhitekt Vedran Jukić.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Kreiran je, naime, stan, u kojem su svi ključni elementi interijera smješteni u njegovu “ovojnicu”.

– Želja je bila prostor maksimalno osloboditi i sve servise ugraditi u obodne zidove, uključujući i spavaću sobu, kupaonicu, kuhinju i spremišne prostore. Na taj smo način efikasno riješili funkcionalnu dispoziciju formirajući univerzalni oblikovni okvir koji u sebe može primiti najrazličitije scenarije konačnog uređenja – objašnjava arhitekt Jukić, koji je ovakvim netradicionalnim ali efektnim rješenjem, postigao da središnji dnevni prostor dobije na prostranosti, prozračnosti i da bude vizualno čist.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Takvo što podrazumijevalo je temeljite pripremne radove i krupnije zahvate.

– Srušeni su pregradni zidovi, zamijenjene instalacije, nakon toga potpuno iznivelirani i završno obrađeni podovi te izvedeni stolarski radovi. Stan ima jednu dnevnu zonu u kojoj je kuhinja, blagovaonica, radni kutak i boravak. Servisne zone kupaonice i spavaće sobe smještene su u ovojnicu.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Sav je namještaj izrađen u stolariji u Zagrebu, naravno, po mjeri i u neizbježnim neutralnim tonovima.

– Izrađen je od iverala i mediapana lakiranog polumat lakom. Samim projektom riješeni su zahtjevni detalji finog uklapanja u kompleksnu formu, što je izvođaču poslužilo kao podloga za izradu radioničkih nacrta kroz koje smo ih zajedno dotjerali. Izvedba je bila zahtjevna, ali, nasreću, imali smo kvalitetnog izvođača – dodao je arhitekt.

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije