SJAJNA ADAPTACIJA

Totalno moderan stan u Karlovcu

stan jonke karlovac ivana banay
Foto: Privatni album
1/16
09.11.2017.
u 08:30

Dom mlade karlovačke obitelji doživio je temeljiti građevinski i stilski make-over kuhinje i boravka koji se prostiru na 37 četvornih metara

Mlada obitelj iz Karlovca odlučila je svoj četverosobni stan od 70 četvornih metara u središtu grada učiniti praktičnijim i funkcionalnijim mjestom, ali ga i vizualno osvježiti i uljepšati novim materijalima, bojama i namještajem. Stara gradnja, koja trpi često od nelogičnog prostora, nije zaobišla ni ovaj stan koji se nalazi na prvom katu zgrade građene sredinom prošlog stoljeća.

Primjerice, u sve tri spavaonice ulazi se iz dnevne zone – u jednu preko kuhinje, a u druge dvije preko boravka, odnosno degažmana koji ih spaja. No, vlasnici su odlučili stan adaptirati samo djelomično – spavaonice su ostale iste, dok je dnevna zona – kuhinja i blagovaonica – ukupne kvadrature 37 četvornih metara, doživjela temeljitu preobrazbu.

Jedini uvjet vlasnika, uz to da imaju moderan i ugodan prostor u kojem boravi cijela obitelj, jest bio da kuhinja ostane na postojećoj poziciji te da se parket ne mijenja.

Foto: Robert Demo

Ljepše i funkcionalnije

– Adaptacija je bila gotovo kompletna jer se radilo o rušenju zida i zatvaranju prolaza, zatim o zamjeni instalacije struje i vode, brušenju i lakiranju postojećeg parketa, novim podnim i zidnim pločicama i novom sloju boje na sobnim vratima. Osim toga, opremili smo prostor novim komadima namještaja, dekoracijom i rasvjetom – otkriva dizajnerica interijera Ivana Banay, koju je investitor angažirao na projektu adaptacije.

Rušenje zida i zatvaranje jednog bilo je potrebno zbog boljeg iskorištavanja prostora, ali se tako dobio otvoreniji i svjetliji prostor dnevnog boravka i kuhinje. Naime, vrata koja iz hodnika vode u kuhinju dizajnerica je odlučila posve zatvoriti zidom.

Foto: Robert Demo

Lakše održavanje

– Sa strane hodnika na tu se poziciju smjestio radijator i dekoracija, a sa strane kuhinje taj bivši prolaz iskorišten je za kuhinjske elemente – otkriva Ivana Banay.

U opremanju stana dizajnerica je imala odriješene ruke te ga je odlučila ispuniti komadima, bojama i uzorcima koji će biti prilagođeni potrebama obitelji i činjenici da imaju dvoje male djece. Potpuno bijele i sjajne plohe zbog toga su bile isključene, to više što je obitelj poželjela da stan bude udoban, a za to je bilo potrebno unijeti prirodne materijale i tople tonove. To je učinilo stan i lako održivim, što je vrlo bitna stavka kada je interijer prostor u kojem borave i djeca.

Foto: Robert Demo

Kako bi se dobila dinamika i prozračnost, tamniji tonovi sive, smeđe i bež kombinirani su s bijelim, žutim i plavim akcentima, ili pak zanimljivim crno-bijelim uzorcima, poput onoga na tepihu. Namještaj je kupljen u domaćim trgovinama namještaja, a iznimka su jedino kuhinjski elementi rađeni po mjeri kod stolara.

Foto: Robert Demo

>>Romantična koliba spojila je tradiciju i moderni dizajn

Komentara 2

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:33 07.09.2016.

Preljepo, svaka cast, imate talenta.

MO
morska
15:38 07.09.2016.

Jako, jalo lijepo, cestitam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije