Interijer po mjeri

Moderna kuća okružena maslinicima, s pogledom za koji se umire!

Robert Leš
06.11.2020.
u 13:08

Kao i interijer kuće, i njezino se dvorište i cjelokupna okolina odlikuju jednostavnim i čistim linijama koje, unatoč minimalizmu, odišu toplinom

Padina okružena maslinicima, pogled prema Bračkom kanalu i Splitu, vizure prema moru, životni prostor savršeno uklopljen sa zelenilom i okolišem... Zvuči idilično, zar ne?

Upravo to nudi kuća Ana, smještena u mjestu Splitska na otoku Braču. Projektanti kuće su arhitekti iz ureda DAR612: Lovro Donatović, Morana Lepur Donatović, Andrea Donatović Poljičak i Jakov Poljičak.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Riječ je o obiteljskom arhitektonskom studiju koji se bavi realizacijom suvremenih prostora za život i rad. Inspiracija u stvaranju ovog projekta bio im je otok Brač sa svojim autohtonim bračkim kamenom pa kuća predstavlja jedan od najljepših primjera moderne arhitekture.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Upravo je brački kamen inspirirao implementaciju kamena interpretiranog na suvremeni način te su, kao i u radovima do sad, inspiraciju pronašli u kombinaciji zadanog programa i zatečenih uvjeta.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

S jedne strane, sjeverna je orijentacija padine terena uvjetovala prostornu dispoziciju i dvostranu orijentaciju dnevnih prostora, dok je, s druge strane, urbanistički uvjet kosih ploha krova inicirao podjelu na dva različito projektantski tretirana volumena kata koja su spojena ravnim krovom.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Kuća Ana, veličine 300 kvadratnih metara, projektirana je kao luksuzna kuća za odmor namijenjena boravku vlasnika i gostiju, a upravo je takav program za odmor programirao podjelu na prizemni dio, koji je namijenjen odmoru i dnevnim aktivnostima te na kat s odvojenim spavaćim sobama i kupaonicama.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

U prizemlju se nalaze kuhinja s blagovaonicom te veliki dnevni boravak. Blagovaonica se može, zahvaljujući kliznim stijenama, proširiti na sjevernu i južnu terasu ukupne površine 150 kvadratnih metara.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Time ona postaje središnja os kuće - na sjevernoj strani završava otvorenim bazenom, dok se na južnoj nalazi jacuzzi ugrađen u završni dio terase. Posebnost donjeg kata je transparentnost unutrašnjosti jer omogućava uporabu čitavog terena s terasama i bazenom kao proširenim zonama boravka.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Na katu su smještene četiri spavaće sobe, a svakoj pripada i kupaonica te balkon orijentiran prema moru. Kuća je oblikovno podijeljena na kameni postament vezan uz teren i na levitirajući bijeli korpus ispod kojeg su smješteni dnevni sadržaji koji se, obostrano postavljenim staklenim stijenama, u potpunosti otvaraju na dvije strane.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Posebnost se prostora nalazi u tome što su kvalitetno postojeće zelenilo i zatečeni oblici prirodnog kamenog terena maksimalno očuvani te je uspješno ostvareno jedinstvo objekta i okruženja u duhu ambijentalnih vrijednosti.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Kroz unutrašnjost, ali i kroz obradu fasade provlači se kombinacija bijele boje i prirodne teksture kamena, a veći je dio namještaja rađen po mjeri kako bi se prilagodili zahtjevima interijera i programa, uz korištenje prirodnih materijala, drvenih obloga i kamena.

Ono što projektanti posebno naglašavaju je pozitivna atmosfera između vlasnika, projektanata, voditelja gradnje i izvođača koja je vladala za vrijeme trajanja radova na kući. Rezultat toga je realizacija zamišljenih ideja bez prisustva projektanata na terenu, a u tome su pomogle dokumentacija, telefoni te društveni mreže, što ide na ponos svih sudionika ovog zanimljivog projekta.

Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković

Upravo je to i nit vodilja ovog arhitektonskog studija jer intenzivnim i angažiranim bavljenjem projektima, ujedno grade s klijentima i odnos međusobnog povjerenja. Rezultat takvog odnosa omogućuje da se želje i potrebe klijenata te viziju arhitekata realiziraju na najkvalitetniji i najkreativniji način.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije