SVE JE STALO

Moderan i praktičan stan od 33 m2 s originalnim detaljima po mjeri mladog para

stan vodnikva peronospore
Foto: Grgur Žučko(PIXSELL
1/31
22.03.2021.
u 13:48

Kako uz ograničena sredstva i minimalne zahvate opremiti i kreativno osmisliti skučeni prostor pokazuje prekrasan mladenački stančić u centru Zagreba

Prostornost je ono za čime svi žudimo kada zamišljamo svoj idealan dom. No, kako je stvarnost u pravilu drugačija, onda od svoga skučenog interijera nastojimo izvući što više i iskoristiti svaki centimetar.

U tom slučaju najbolje je potražiti pomoć stručnjaka, kao što su učinili i vlasnici stana s visokim stropovima u staroj zgradi u središtu Zagreba. U samo 33 m2 i uz minimalne izdatke trebalo je izabrati novi namještaj te kreativno osmisliti prostor koji se sastoji od dnevne sobe s kuhinjom te spavaće sobe, hodnika i kupaonice.

Foto: Grgur Žučko(PIXSELL
Kako bi prostor bio manje zagušen, kuhinja je smanjena skidanjem gornjih elemenata

Vidljive promjene

Zadatak je povjeren studiju Peronospora, odnosno Ivani Žlender, Dini Stamboliji i Bruni Zelić. Unatoč financijskim ograničenjima i tome što u stanu nisu rađeni veći zahvati, djevojke su uspjele učiniti vidljive i značajne promjene.

– Htjele smo prostor učiniti ugodnim i zanimljivim za boravak, uz vrlo male promjene s obzirom na to da je želja vlasnika bila svesti radove na minimum – govore dizajnerice. Adaptacija nije dugo trajala i svodila se na manje zahvate poput bojenja zidova, prenamjene kuhinje te postavljanje i izradu pojedinog namještaja i dekoracija. Usto, sav stari namještaj zamijenjen je novim. Iznimka je jedino kuhinja, koja je samo smanjena. I to zbog rasterećivanja prostora.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Na mjesto skinutih kuhinjskih elemenata stavljeni su ukrasi koji čine poveznicu s ostatkom prostora

– Odlučeno je da se kuhinja ne mijenja, tako da smo samo skinule gornje elemente kako bi prostor bio manje zagušen. Na njihovo mjesto dodale smo druge elemente da se taj dio sobe bolje uklopi u prostor, budući da su kuhinja i boravak cjelina – objašnjava Ivana. Podovi od laminata i keramika u kupaonici također nisu mijenjani. No, uz novi namještaj i dekoracije izgledaju posve drugačije. Kada je namještaj posrijedi, postoji samo jedan komad koji nije kupljen u Ikei. Riječ je o minimalističkom crnom stolcu u hodniku, a naručen je preko interneta.

Stolcu se pridružuju i otkvačene i maštovite kreacije koje su djevojke same izradile i koje su, u različitim varijantama, postale njihov zaštitni znak.

– S obzirom na to da smo htjele stan učiniti drugačijim, a istovremeno je zadatak bio ne utrošiti puno novca, odlučile smo se za nekoliko “uradi sam” projekata.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Zbog nedostatka prostora, osim kreveta u spavaću sobu ništa nije stalo osim ljestava koje služe kao vješalica, dok strop krasi kolekcija zanimljivih lustera

Mašta može svašta

Tako su izradile dva glavna rasvjetna tijela u stanu – luster u hodniku i dnevnom boravku. Za luster u hodniku iskoristile su stare ljestve koje su dobile od majstora te ih bez preuređivanja objesile o zid i oko njih ispreplele žice sa žaruljama. Drugi luster izrađen je od žica presvučenih materijalom i omotanih oko metalne šipke. Za sjenila su postavljeni komadi kuhinjskog pribora. U dnevnoj sobi je centralnom dodano još nekoliko rasvjetnih tijela kako bi se riješio nedostatak dnevne svjetlosti.

Treća rasvjetna unikatna dekoracija nalazi se u spavaćoj sobi. Na tu ideju Peronosporu je natjerao manjak prostora u sobi. Nakon što su postavljeni krevet i ljestve koje služe kao vješalica, nije više ostalo mjesta, a htjele su, kako kažu, još nečim istaknuti sobu.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Luster u dnevnoj sobi, tj. kuhinji metalna je šipka omotana žicama, dok je za sjenila poslužio kuhinjski pribor

– Kako stan ima visoke stropove, odmah smo pomislile kako moramo nešto staviti da visi sa stropa te došle na ideju da centralni luster okružimo s još nekoliko sličnih lustera – opisuju djevojke te priznaju da su za njih takvi mali stanovi uvijek najveći izazov u uređenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije