JEDNOSTAVNO I PROFINJENO

Luksuzan australski dom s dvije dnevne zone i predivnim pogledom

kuća perth australija
Foto: Paul Burnham Architects
1/14
08.11.2020.
u 07:00

Kuća u Perthu sastavljena je od dva krila kako bi se što bolje iskoristio teren na kojem je sagrađena, kao i njezin glavni adut - blizina rijeke Swan

U elitnom dijelu Pertha, Mosman Parku, nalazi se prekrasna katnica sastavljena od dva krila – modernijeg, 'staklenog' i tradicionalnijeg 'drvenog', iako se ta dva materijala kao i principa gradnje ne odvajaju, nego neprestano isprepliću u 500 četvornih metara stambenog prostora.

Na prvi pogled, moderni, stakleni dio sa čeličnom konstrukcijom izgleda kao vješta i dobra interpolacija na staro renovirano zdanje, no riječ je projektu koji je istovremeno rađen. Studio Paul Burnham Architect dobio je zadatak napraviti suvremeni dom koji će maksimalno iskoristiti nevelik teren te prirodni okoliš, odnosno rijeku koja se vidi u daljini.

Foto: Paul Burnham Architects

Stakleni dio rezerivan je za dvostruku dnevnu zonu – prostrani boravak i blagovaonicu u prizemlju, te isti takav sadržaj na prvoj etaži, s koje se pruža pogled na rijeku Swan. Upravo zbog toga pogleda sve su društvene prostorije i okrenute na ovu stranu i smještene u stakleni dio kuće.

Foto: Paul Burnham Architects

U prizemlju drvenog dijela kuće, rađenog od čelične konstrukcije i tikovine nalazi se kuhinja s blagovanjem te glavna spavaća soba. Gostinjska spavaća soba te prostrana biblioteka nalaze se na prvoj etaži, a u potkrovlju radna soba vlasnika. Da bi se zaštitila od direktnog sunca ali i pogleda koji dolaze s ulice, drveni dio kuće ima velike metalne roletne na daljinsko upravljanje.

Foto: Paul Burnham Architects

Osim tikovine, u kući je korištena i hrastovina te drugi prirodni materijali poput kamena, mramora te opeke kojom su oblagani neki unutarnji zidovi, da bi se postigla ugodnija i toplija atmosfera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije