adaptacija

Malo novca, a odličan interijer? Ovaj zagrebački stan dokaz je da se može!

19.04.2023.
u 11:08

Bjelina koja koje je baza u cijelom stanu razbijena je postavljanjem zanimljivih slika koje daju šarm ovom prostoru. Kako je dnevna zona zbijena u kvadraturom relativno skromnu prostoriju, bilo je ključno voditi računa o tome da prostor ne djeluje zagušeno i još manji nego što uistinu jest

Kad bi pred vas netko stavio zadatak da za malo novca osmislite atraktivan i moderan interijer, vjerojatno biste se uhvatili za glavu, a nakon nekog vremena i zaključili da je to – nemoguće. Međutim, suočeni s upravo takvim zadatkom, dizajnerica Iva Celio-Cega i arhitekt Robert Gradečki iz zagrebačkog studija Interijer.in hrabro su se uhvatili u koštac s tom, na prvu loptu, nemogućom misijom i dokazali da – čuda postoje.

Jer ovaj stan koji su preuredili, prenamijenili i u konačnici ušminkali, najbolji je dokaz da, ako znate što radite, i s malo novca možete postići toliko željeli “wow efekt”. Stan koji su uređivali nije velik, ima samo 53 metra četvorna i dvije sobe, međutim, vlasnici su za ovaj stan imali velike planove.

– Riječ je o dvosobnom stanu u Zagrebu, na Novoj cesti. Stan je površine 53m2 i nije imao odvojenu spavaću sobu, nego se sastojao od kuhinje s blagovaonicom koja je gledala na dvorišnu stranu i dnevnog boravka koji je gledao na uličnu stranu – opisuje nam zatečeno stanje arhitekt Robert Gradečki te nastavlja opis rekonstrukcije koja je, iako je tekla u etapama, vrlo brzo došla u završnu fazu.


– Kod rekonstrukcije smo odlučili veću prostoriju iskoristiti za jedan veći open space koji bi uključivao kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, umjesto dotadašnjeg neiskorištenog prostora koji je bio rezerviran samo za dnevni boravak. Dok smo manju prostoriju, u postojećem stanju to je bila kuhinja, odlučili prenamijeniti u spavaću sobu. Kako su klijenti tražili dizajn samo dnevne zone, za spavaću sobu su se oni pobrinuli – od obloga, boje pa sve do namještaja – nabraja nam arhitekt kojeg ne možemo ne pitati što je bilo najzahtjevnije?

– Kod rekonstrukcije nije bilo prevelikih problema, a najviše smo se morali truditi oko izvođenja novih instalacija i izradi spoja nove kuhinje na stare instalacije u kupaonici – skromno kaže. No, osim tih građevinskih radova, valjalo se pobrinuti i za dizajn nove dnevne zone, za koji su, kao što smo već rekli, vlasnici namijenili skroman budžet.

– U dizajnu smo se vodili dvjema konceptualnim idejama – minimalizam i bjelina i vjerujem da smo u tome uspjeli, a kako smo imali zahtjeva da opremanje bude low-budget, morali smo se potruditi u odabiru namještaja i detalja kako bi izgledao atraktivno, kako ne bi narušio prostor jer ipak je riječ o manjem stanu, a budžet je bio malen – objašnjava arhitekt. Ipak, i kod malih budžeta postoje stavke na kojima je nemoguće štedjeti, odnosno koje su skupe.

– Isprsili smo se samo na kuhinji koja je rađena po mjeri, a završni materijal je pet mat kašmir iveral – ponosno je rekao. Međutim, ima tu još nekoliko odličnih ideja koje bi svatko tko uređuje svoj dom, a nema velik budžet, mogao prepisati. Primjerice tzv. farmerska vrata koja dijele prostorije, ne zauzimaju puno mjesta, a pritom izgledaju vrlo atraktivno. Ako ste imalo vješti, možete ih vrlo jednostavno napraviti sami. Potom je tu blagovaonica koja, zahvaljujući odabiru stolaca, izgleda glamurozno i, nemojmo si lagati, na prvi pogled dizajnerski i skupo. Bjelina koja koje je baza u cijelom stanu razbijena je postavljanjem zanimljivih slika koje daju šarm ovom prostoru. Kako je dnevna zona zbijena u kvadraturom relativno skromnu prostoriju, bilo je ključno voditi računa o tome da prostor ne djeluje zagušeno i još manji nego što uistinu jest.

Tu je glavnu ulogu odigrala sofa raskošnog tapecirunga, ali skromnijih dimenzija u snježnobijeloj boji čime je nastavljen protok u prostru i nije stvorena barijera koju stvaraju veliki komadi namještaja, posebice u malom prostoru. Pri dizajnu se također pazilo da ni jedan komad namještaja ne dolazi do poda, odnosno da su svi, uključujući sofa i TV komoda na nožicama, čime se, vizualno, otvara prostor, a o tome koliko je lakše održavati pod čistim da i ne govorimo. Moramo priznati da je ovo jedna od boljih adaptacija uz skromni budžet kojima smo svjedočili!

1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije