Insajderski trikovi

Mali vodič kroz pravilno korištenje uzoraka u uređenju doma

stan
Foto: Thinkstock
1/8
26.02.2014.
u 12:30

Volite li printeve, ali živite u strahu da ćete ih krivo iskombinirati, pogledajte naš jednostavni vodič!

Nemojte se bojati igranja s različitim uzorcima. No, kako možete biti sigurni da ste pogodili pravi umjer? Donosimo mali vodič!

Miješajte uzorke iste boje
Zidovi s cvijetnim uzorkom i tepih na prugice mogu dobro izgledati ako su u sličnim bojama. Fluidna i zaobljena zidna tapeta i geometrijski uzorak stvarno mogu dobro izgledati skupa, no morate pronaći uzorke koji se najbolje slažu. Igrajte se komadićima tkanina i vjerujte svom oku. Ako je ružno, pokušajte nešto drugo!

Foto: pixabay

Odaberite jedan uzorak i držite ga se
Ima li prostorija sama po sebi uzorak koji prevladava (na primjer, način na koji je složen parket), poigrajte se njime. To ne znači da vam sve mora biti na prugice ili u obliku trokuta, samo dajte da vas inspirira - prugice dobro idu sa kvadratićima, ali možete ubaciti i neki cvjetni uzorak u sličnim pastelnim tonovima

Foto: pixabay

Pazite na ravnotežu
Uzorci se moraju nadopunjavati, stoga - ako je jedan upečatljiv, drugi ne bi trebao privlačiti previše pažnje. Šareni kauč u blagovaonici ne znači da pločice moraju biti jednobojne, samo pripazite da uzorak na njima nije preuočljiv. Geometrijski print najbolji je izbor!

Foto: pixabay

Omekšajte printeve na tkaninama s komadima pune boje
Naravno da svima grozno izgleda kad se na stolu poreda četiri ili pet različitih uzoraka, no pažljivim kombiniranjem prostora i razmaka među njima može se postići sklad. Kad vam se čini da ste pretjerali, jednu veliku plohu slobodno ostavite u punoj boji (na primjer naslonjač, a ukrasne jastuke odjenite u navlake s printom)

Foto: pixabay

Mislite na točkice kao na neutralnu boju
Sitne točkice na tkanini mogu funkcionirati i kao puna boja, ali sa malo više života!

Foto: pixabay

Nemojte previše usklađivati stvari
Nemojte baš sve isplanirati - ponekad su najbolji prostori ipak malo kaotični. No, uvijek imajte na umu kombinaciju jedne ili maksimalno dvije boje koje dominiraju u prostoriji!

Foto: pixabay

Spajate slične uzorke
Ako se bojite printeva, krenite polako - usklađivajući uzorke istih boja ili motiva. Na primjer, plavo bijela tapeta sa velikim cvjetovima može ići na zid, dok posteljinu onda odaberite u malo svjetlijoj verziji sa sitnim plavo bijelim cvjetovima!

Foto: pixabay

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije