okolica Milana

Miks glamura i povijesti: talijanski dom s potpisom hrvatske arhitektice

stan
Foto: Camilla Carzaniga
1/8
20.09.2022.
u 06:00

Neobičan spoj modernog dizajnerskog namještaja i starih zidnih obloga stanu daje rustikalnu notu. Zajednički su ga uređivale dubrovačko-zagrebačka arhitektica jelena Radelj Bokarica i Talijanka Camilla Carzaninga

Tijekom usavršavanja na “Master in Urban Maganement and Architectural Design” na Domus Academy u Milanu Code dubrovačko-zagrebačka arhitektica Jelena Radelj Bokarica zajedno sa svojom talijanskom kolegicom Camillom Carzaniga prihvatila se uređenja interijera u gradiću Oreno koji se nalazi između Milana i Monze.

Stan ih svojim mirom, osvijetljenošću i vizurom na staru lombardijsku vilu iz 17. stoljeća poznatu kao Villa di Oreno. Inače, stan se nalazi u zgradi koja je i sama dio kompleksa te poznate vile.

Foto: Camilla Carzaniga

Stan se nalazi na 1. katu površine 95 četvornih metara. Prije preuređenja stan je bio jednstven veliki prostor bez pregrada duple visine u rustikalnom stilu. Investitori su bračni par bez djece, poslovni ljudi koji veći dio dana provode na poslu.

Stan podijeljen na dva dijela – boravak i spavaći dio u donjem dijelu, a radni prostor na novoformiranoj galeriji. – Investitori su željeli dijelom zadržati zavidnu visinu prostora i vizuru na potkrovlje te krovnu konstrukciju i u potpunosti iskoristiti svjetlo koje dolazi kroz krovne prozore – ističe Jelena Radelj Bokarica dodajući kako je na galeriji biblioteka, radni prostor i kupaonica.

Foto: Camilla Carzaniga

Okvir kamina iz 18. st.

Na donjoj etaži prostor je podijeljen pregradnim zidom na dva dijela s otvorenim kaminom koji dijeli spavaću sobu pune visine sa zonom dnevnog boravka i male kuhinje. Centralni dio donje etaže je dnevni boravak s otvorenim kaminom. Upravo ta otvorenost kamina daje dojam jedinstvenosti prostora. Okvir kamina potječe iz interijera vila iz 18. stoljeća s područja Veneta.

- Tijekom adaptacije zadržani su obodni zidovi i dimenzije otvora, dok je interijer potpuno preuređen – ističe Jelena Radelj Bokarica, naglašavajući kako su dijelovi stana koji su bili definirani ulaz, fasadni zidovi i otvori na fasadi.

Stan je imao dovoljno dnevnog svjetla i nije bilo potrebe za otvaranjem novih ili proširenjem postojećih otvora.

– To je bio idealan početak za igranje interijerom i formiranje novoga stambenog prostora - kaže arhitektica. Ističe kako joj se najviše sviđa centralni dio stana s kaminom kao elementom koji ujedinjuje prostor i daje posebnost zoni livinga i spavaćem dijelu. Njegova je prisutnost naglašena i posebnim načinom bojenja zida.

Ostakljeni pod

Galerija je dilatirana ostakljenim dijelom poda od fasadnog zida kroz koji prolaze zrake svjetla iz potkrovlja u nižu etažu. Namještaj je kombinacija modernog i francuskog stila ranijih epoha. Krevet je poznatog proizvođača Cantori u retro romantičnom stilu, fotelje vintage bijele 50-ih godina, sofa Moroso, kuhinja izrađena po mjeri Kartell aluminij.

Stol za blagovaonicu drveni je, iz 18 st., a stolci transparentni poliakrilni. Vanjska ploha ormara u spavaćoj sobi obrađena je kao staro ogledalo i ne doima se kao ormar koji je u pozadini.

Foto: Camilla Carzaniga

Tijekom dana stan je prirodno dobro obostrano osvijetljen bez potrebe za dodatnom umjetnom rasvjetom. Rasvjetom se željela stvoriti ugodna atmosfera, formirati nekoliko intimnih zona u stanu.

- Zbog toga je rasvjeta decentralizirana, lagano prigušena s visećim rasvjetnim tijelima koja su u pomaku u odnosu na centar prostorije – primjerice, u spavaćoj sobi i dnevnom boravku – ističe Jelena.

Korištene su i podne lampe da bi se postigao poseban ugođaj prigušenog svjetla u prostoru. U kuhinji je rasvjeta ugrađena u radnu plohu. Arhitektice su kombinirale prirodne, tople i umjetne hladne materijala. Zidovi su ožbukani, na pojedinim dijelovima ostavljeni su bez žbuke da se prikaže ljepota postojećeg zida od opeke i kamena, slojevitost i povijest same kuće.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:20 20.09.2022.

Interesantan je ovaj spoj klasičnog i modernog...ali rustikalne drvene grede na plafonu i okvir kamina iz 18. stoljeća su mi nešto naj naj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije