Raj na zemlji

Lokacija, interijer i eksterijer – sve je pomno odabrano

vila lorena
Foto: Rajan Milosević
1/7
01.07.2014.
u 00:00

O vili u Istri koja plijeni pozornost svojom neobičnom formom, atraktivnim položajem i uređenjem

Projekt prekrasne vile Lorena u Istri, kojoj more udara u temelje, a pogled završava na morskoj pučini i obližnjem gradiću Novigradu, potpisuje zagrebačka tvrtka PROARHtri. Prema želji vlasnika, napravili su prepoznatljivu građevinu koja zadovoljava najviše funkcionalne i estetske zahtjeve poštujući imperativ luksuza i udobnosti. Istodobno, vlasnik je želio promovirati mondeni turizam u Istri suvremenom i modernom građevinom koja bi obogatila ponudu ove regije i skrenula pozornost s apartmanskog turizma.

Foto: Rajan Milosević

Zanimljivo je primijetiti da je osnovni korišteni materijal corten – čelik otporan na atmosfersku koroziju, zatim aluminijske ploče, drvo i staklo. Boje eksterijera hommage su podneblju – corten u prizemlju reminiscencija je na crvenu istarsku zemlju, a bijele aluminijske ploče na katu veza su s bjelinom ljetnog neba.

Foto: Rajan Milosević

U interijeru su neutralne boje koje daju smirenost i univerzalnost u oblikovanju životnog prostora. Kuća je smještena na samom moru u naselju Materada, nedaleko od Poreča. Koncipirana je kao dvoetažni objekt u kojem se zaokretanjem gornje etaže stvaraju atraktivni vanjski prostori i vizure prema moru. U prizemlju su četiri sobe, svaka s pogledom na more i izlazom na terasu. Tu je i tehnički dio kuće s kotlovnicom i pomoćnim prostorijama.

Foto: Rajan Milosević

Vanjska terasa "odjevena" je u bambus, a zajedno s okolnim travnjakom daje posebnu toplinu i ugođaj boravka na otvorenom. Tu su bazen veličine oko 50 četvornih metara, sunčalište i vanjska kuhinja.

Dio tog prostora natkriven je velikom konzolom prvog kata.

Foto: Rajan Milosević

Stube koje vode do prvog kata otkrivaju veliki dnevni boravak s kuhinjom, a na gornjoj etaži velika je spavaća soba. Interijer su uređivali Boris Ruzić i Lorena Naperotić, a cijela ideja bila je prostor urediti minimalistički, s naglaskom na praktičnost. Iako je svaki kutak kuće vrlo atraktivan, vlasnicima je ipak najdraži pogled s prvog kata.

Foto: Rajan Milosević

Pogled obuhvaća 180 stupnjeva, a posebno su zanimljivi zalasci sunca. Velike staklene stijene, površine oko 22 četvorna metra, nude spektakularan pogled u svako doba godine. U kući je sav namještaj pomno odabran, nosi istu stilsku priču i potpise najzanimljivijih dizajnerskih imena. O odabranim brendovima vlasnici ne žele govoriti. Posebna pozornost posvećena je rasvjeti tako da dobro osvijetljeni interijer i eksterijer odlično izgledaju i noću. Sam prostor lišen je nepotrebnih detalja, a glavni je ukras mediteransko bilje.

Ključne riječi

Komentara 7

IV
ivan77hd
15:04 01.07.2014.

Fasada, grilje, krov by Hunter Douglas Hrvatska! Fenomenalno, veliko hvala arhitektima i investitorima!

OX
oxymoron
14:10 01.07.2014.

Izuzetno lijep objekt u korak s vremenom u kojem zivimo, fino izradjenih detalja, sto je u Hrvatskoj rijetkost.

ĆA
ćaćaća
15:41 01.07.2014.

vila od sina uglednog građanina :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije