Mala škola uređenja

Lijep i skladan dom dobit ćete kombiniranjem boja i materijala

IKEA
10.07.2017.
u 11:55

Kako izbjeći najveće greške pri uređenju vlastitog doma

Nerijetko mi se dogodi da primijetim kvalitetno uređen stan, ali i da ipak puno toga nedostaje u njemu. Nedostaje ono vrlo bitno, a to je duša doma. Mnogi koji se useljavaju u novi stan trude se kupiti najnužniji namještaj, ali kada dođe do važnih završnih detalja, umorni su i gube volju za obilaženjem dućana. Tako na kraju sve ostaje nedovršeno i poluprazno. Nemojte da se i vama dogode takvi propusti, nego dajte sve od sebe da dom bude vaše gnijezdo u koje ćete unijeti dio svoje osobnosti i duše i u kojemu ćete biti svoj na svome. Tu osobnost, dakako, čine detalji.

Foto: Elle/Amador Toril

Prvo na što želim skrenuti pozornost su prazni zidovi koji odaju dojam pustoši u životnom prostoru. Stoga se potrudite (ako ne sve) barem jedan istaknuti zid u prostoru obojiti u omiljenu boju ili ga oblijepiti tapetom ili fototapetom. Zidove možete ostaviti i bijele, ali važno je da oni ne budu prazni. Napravite mini galeriju ili jednu veliku sliku objesite na prazan zid. To će dati šarm i osobnost prostoru. Nakon što ste oživjeli zidove, za potpuniji vizualni dojam vašeg životnog prostora odaberite zavjese, tepih i ukrasne jastučiće koje ćete koloritno, ali i stilski nadovezati na već zadani stil uređenja. Možda će vam biti teško odlučiti se za tekstilne elemente u moru različitih ponuda na tržištu. No, nemojte da vas to obeshrabri. Važno je samo imati na umu da se boje i uzorci stilski međusobno ne sudaraju. Ako niste vješti u kombiniranju boja, radije se odlučite za neutralne tonove. Iako ćete tekstilnim elementima znatno doprinijeti osjećaju topline i ugode u domu, priča još nije gotova. Dekorativni elementi poput svijeća i svijećnjaka, ambijentalnih lampica, figurica, ukrasnih kutija, vaza i slično upotpunit će konačni vizualni dojam vašeg doma. Pažljivo odabranim detaljima vaš dom dobit će svoj karakter i pokazati kakav ukus i stil imate te koliko vam je uopće stalo da sve u domu izgleda lijepo i skladno.

Foto: Bjorn Wallander

Nemojte zanemariti biljke koje će unijeti život u vaš dom i oplemeniti ga. Koje biljke ćete odabrati, ponajprije ovisi o količini dnevnog svjetla, ali i veličini prostora. Dovoljna će biti samo jedna veća biljka u kutu dnevnog boravka da bi se stekao željeni učinak. Sjetite se ponekad staviti u vazu svježe rezano cvijeće. U kojoj mjeri ćete unijeti navedene detalje u svoj dom, ponajprije ovisi o veličini i stilu uređenja prostora.

Moderan, minimalistički uređen dom ne zahtijeva puno detalja, dok će klasični, rustikalni, industrijski ili bilo koji drugi stil uređenja u većoj mjeri težiti za dekorativnim elementima u odgovarajućem stilu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije